ZT News 4 - шаблон joomla Форекс

 bubbles2

οι παρελάσεις βρωμάνε φασισμό


 

 

 

 
Thursday, 28 February 2013 02:00

«ΜΕΣΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ» || DoG Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Μιλάω συχνά με φίλους για βιβλία που έχω διαβάσει, συνήθως πεζά λογοτεχνικά έργα, βιβλία που αγαπώ, που μου γέννησαν συναισθήματα λιγότερο ή περισσότερο έντονα, που με βοήθησαν να εξερευνήσω κρυφές (σ' εμένα τουλάχιστον) πτυχές της ανθρώπινης σκέψης και ιστορίας.

Μιλάω συχνά για βιβλία που με ταρακούνησαν, μου έδωσαν ώθηση για μια νέα αρχή, με έκαναν να σηκώσω αγωνιστικά τη γροθιά. Βιβλία που έφεραν στο προσκήνιο κρυφούς φόβους και με καθήλωσαν για χρόνια. Βιβλία επίκαιρα αλλά και διαχρονικά, βιβλία που σε βοηθούν απλά να αδειάσεις το κεφάλι σου από σκέψεις, να ξεκουραστείς, να χαλαρώσεις από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, να ταξιδέψεις μέσα από τη φαντασία στο παρελθόν ή στο μέλλον. Βιβλία με καταλυτική σάτιρα ή με λυρισμό.

Πιστεύω ότι η ανάγνωση όχι μόνο σε φέρνει σε επαφή με άλλους κόσμους αλλά και με τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Σε μεταβάλλει, σε γειώνει ή σε απογειώνει συναισθηματικά, αλλάζει τις αξίες σου, σε κάνει πιο ανθρώπινο. Σε κάνει να βάζεις τις τυπικότητες σε δεύτερη μοίρα.

Το πρώτο ίσως πράγμα που κάνω, όταν επισκέπτομαι για πρώτη φορά ένα σπίτι, είναι να χαζέψω τη βιβλιοθήκη του. Κάθε βιβλιοθήκη δείχνει, πιστεύω, πολλά για τον ιδιοκτήτη της. Από τα απλά ενδιαφέροντά του μέχρι ακόμα και την πολιτική του τοποθέτηση και τη φιλοσοφία που έχει για τη ζωή. Σα να λέμε δείξε μου τη βιβλιοθήκη σου να σου πω ποιος είσαι...

Παλιότερα, που «λεφτά υπήρχαν», μου άρεσε να πηγαίνω σε βιβλιοπωλεία συνοικιακά, όπου ένιωθα οικεία τόσο με το χώρο όσο και με τους εργαζόμενους, όπου οι άνθρωποι θυμούνταν τα γούστα και τις προτιμήσεις μου και ήξεραν τι να μου προτείνουν για διάβασμα. Μου άρεσε να πηγαίνω σε εκθέσεις βιβλίου και να χαζεύω στους πάγκους, σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και να ενημερώνομαι για νέες εκδόσεις, να ξεφυλλίζω βιβλία, να διαβάζω αποσπάσματα και οπισθόφυλλα, να μυρίζω το φρεσκοτυπωμένο χαρτί. Συχνά δε, λειτουργούσα περισσότερο ως συλλέκτης. Μάζευα βιβλία, που ...θα διάβαζα σε κάποιο μακρινό μέλλον, είτε ενός συγκεκριμένου συγγραφέα, είτε μιας συγκεκριμένης σειράς κάποιου εκδοτικού οίκου.

Σήμερα, που λεφτά δεν υπάρχουν, άλλαξα απλώς συνήθειες. Η διάθεση για την ιδιοκτησίa πέρασε σε δεύτερη μοίρα αφήνοντας, παραδόξως, ένα πολύ απελευθερωτικό συναίσθημα. Σήμερα, δανείζομαι από φίλους και βιβλιοθήκες, αγοράζω από, όπως λέμε και στα ελληνικά ...second hand μαγαζιά. Ενίοτε, επισκέπτομαι παλαιοπωλεία, χωρίς όμως ποτέ να αναζητώ την «πρώτη έκδοση» ή το «ιδιαίτερο-μοναδικό» κομμάτι, αλλά το ταξίδι στο χρόνο και τις αναμνήσεις από τη βιβλιοθήκη των παιδικών χρόνων.

Δεν είμαι κριτικός, δεν είμαι φιλόλογος, δεν είμαι καν δάσκαλος. Είμαι ο  μέσος αναγνώστης που τσαλαβουτά από θέμα σε θέμα, τσιμπολογά γνώση και συναίσθημα από δω κι από κει, που απαιτεί από ένα βιβλίο να κεντρίσει το δικό του ενδιαφέρον, να αγγίξει τον ίδιο και όχι απαραίτητα τους ειδικούς, τους κριτικούς ή το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Είμαι ο μέσος αναγνώστης και ως τέτοιος θέλω να μιλήσω για βιβλία που αγάπησα, να μοιραστώ αποσπάσματά τους, σκέψεις, εικόνες και συναισθήματα.

Do.G

 

Read 949 times Last modified on Thursday, 02 April 2015 12:56