ZT News 4 - шаблон joomla Форекс

 bubbles2

οι παρελάσεις βρωμάνε φασισμό


 

 

 

 
Wednesday, 24 September 2014 03:00

O Μάρξ στο Σόχο|| Howard Zinn Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Όταν πήγαμε στο Παρίσι με την Τζένη, το 1843, ήμουν είκοσι πέντε χρονών και τότε είχα γράψει ότι στη νέα βιομηχανική κοινωνία οι άνθρωποι αποξενώνονται από την δουλειά τους γιατί τους είναι απεχθής. Αποξενώνονται από την φύση, καθώς μηχανήματα, καπνός, μυρωδιές και θόρυβος  βιάζουν τις αισθήσεις τους – αυτό το λένε πρόοδο. Αποξενώνονται από τους  άλλους  γιατί το  σύστημα στρέφει τον καθένα εναντίον των υπολοίπων, σένα αγώνα για επιβίωση. Και αποξενώνονται από τον ίδιο τους εαυτό, ζώντας μια ζωή που δεν είναι δική τους, ζώντας σαν να μην θέλουν στ αλήθεια να ζουν, και τελικά μια καλή ζωή είναι δυνατόν να υπάρξει μόνο στα όνειρα, στη φαντασία.
    
Αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι έτσι. Υπάρχει ακόμη μια δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα. Βεβαία, είναι μόνο μια δυνατότητα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αυτό είναι πλέων σαφές. Κάποτε ήμουν τόσο σίγουρος! Τώρα ξέρω ότι όλα μπορούν να συμβούν, αλλά πρέπει οι άνθρωποι να δραστηριοποιηθούν. 
    
Μήπως σας ακούγεται υπερβολικά ριζοσπαστικό; Θυμηθείτε: «ριζοσπαστικός»  σημαίνει ότι ασχολείσαι με την ρίζα ενός προβλήματος. Και η ρίζα είμαστε εμείς.
    
Έχω μια πρόταση. Φανταστείτε ότι έχετε βγάλει αιμορροΐδες. Φανταστείτε ότι όταν κάθεστε πονάτε παρά πολύ, και πρέπει αναγκάστηκα να σηκωθείτε. Πρέπει να κινηθείτε, πρέπει να δράσετε!
    
Ας σταματήσουμε να μιλάμε για καπιταλισμό και σοσιαλισμό. Ας μιλήσουμε απλώς για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τον απίστευτο πλούτο της γης προς όφελος των ανθρώπων. Δώστε στους ανθρώπους αυτά που χρειάζονται: φαγητό, φάρμακα, καθαρό αέρα, πόσιμο νερό, δέντρα και γρασίδι, ευχάριστα σπίτια να μένουν, μερικές ώρες δουλειάς, μερικές ώρες ελεύθερο χρόνο. Μη ρωτήσετε ποιος το αξίζει . ¨Ολοι οι άνθρωποι το αξίζουν. 
Τώρα είναι ώρα να πηγαίνω. 
Μαζεύει τα πράγματα του. Ξεκάνει να φύγει, κοντοστέκεται.
Σας τάραξα που γύρισα πίσω; Δείτε το σαν μια Δευτέρα Παρουσία, που ο Χριστός δεν μπόρεσε να έρθει κι έστειλε τον Μαρξ..


Howard Zinn σύντομο βιογραφικό σημείωμα:

O Χάουαρντ Ζιν γεννήθηκε το 1922 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Δούλεψε στα ναυπηγεία και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου υπηρέτησε ως μέλος πληρώματος στα βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Μετά τον πόλεμο ολοκλήρωσε τις σπουδές του και στη συνέχεια δίδαξε για αρκετά χρόνια στοSpelman College, στην Ατλάντα (όπου διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας), και στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.
Αναμείχθηκε ενεργά στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα και στο αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Ο φάκελος του στο FBI έφτανε στις 423 σελίδες. Ακούραστος, μαχητικός και αισιόδοξος σ' όλη του τη ζωή, έγραφε βιβλία, έδινε διαλέξεις και σχολίαζε τις πολιτικές εξελίξεις με τολμηρές και ανεξάρτητες δηλώσεις. Πέθανε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ στις 27 Ιανουαρίου 2010, από ανακοπή καρδιάς.

«Το να έχουμε ελπίδα σε δύσκολους καιρούς δεν είναι μόνο αφελώς ρομαντικό. Βασίζεται στο γεγονός ότι η ανθρώπινη ιστορία δεν είναι μόνο μια ιστορία απανθρωπιάς, αλλά και μια ιστορία συμπόνοιας, θυσίας, κουράγιου και καλοσύνης.

Αυτό που θα επιλέξουμε για να δώσουμε έμφαση θα κρίνει το μέλλον μας. Όταν βλέπουμε μόνο το χειρότερο περιορίζεται τη δυνατότητά μας να κάνουμε κάτι. Ενθυμούμενοι τις φορές εκείνες -και είναι τόσες πολλές- που οι άνθρωποι συμπεριφέρθηκαν εξαίσια, αποκτούμε την ενέργεια να δράσουμε, κι έτσι μας δίνεται η ελπίδα έστω να σπρώξουμε τον στροβιλιζόμενο τούτο κόσμο σε μιαν άλλη κατεύθυνση.

Όταν δρούμε, με οσοδήποτε μικρό τρόπο, δε χρειάζεται να περιμένουμε για το μεγαλειώδες ουτοπικό μέλλον. Το μέλλον είναι μια άπειρη διαδοχή παρόντων και το να ζούμε τώρα όπως νομίζουμε ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να ζουν, σε πείσμα όλων των κακών που μας περιβάλλουν, είναι καθεαυτό μιας έξοχη νίκη».

Read 1031 times Last modified on Wednesday, 01 April 2015 13:54