ZT News 4 - шаблон joomla Форекс

 bubbles2

στηριζόμενοι στην κανονικότητα

κάνουμε φοβερά πράγματα 


 

 

 

 
Friday, 17 May 2013 03:00

Η Σπηλιά του Πλάτωνα: Οι λογικές πλάνες Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Οι λογικές πλάνες είναι ένας τρόπος για να εισάγουμε ταχυδακτυλουργίες σ' ένα επιχείρημα. Με άλλα λόγια, είναι επιχειρήματα τα οποία φαίνονται σωστά, αλλά όταν τους κάνουμε μια σοβαρή ανάλυση διαπιστώνουμε ότι είναι ψευδή. Στα επόμενα 4 άρθρα αυτής της στήλης θα γνωστοποιήσουμε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται οι πλάνες στα σημερινά πολιτικά-κοινωνικά επιχειρήματα. Κανονικά οι λογικές πλάνες έχουν ως στόχο να υπερισχύσουν σε μια συζήτηση χρησιμοποιώντας αληθινά επιχειρήματα με αποτέλεσμα να στρέψουν την προσοχή του ακροατηρίου σε άλλη κατεύθυνση από την αρχική κουβέντα.

Παράδειγμα:

Μαρία: 2+2 = 4 Παύλος: Εσύ καλύτερα να μη μιλάς για μαθηματικά. Στο σχολείο πάντα είχες τους χαμηλότερους βαθμούς απ' όλους.

Αυτή η πλάνη, κατά την οποία χρησιμοποιούμε την προσωπικότητα του άλλου για να αρνηθούμε το επιχείρημα χωρίς να μιλάμε επί της ουσίας γι αυτό, ονομάζεται “ad-hominem”. Ο Παύλος δεν αρνείται αυτό που λέει η Μαρία, αλλά αντιμετωπίζει την αληθινή φράση της Μαρίας με μία άλλη αλήθεια που ακυρώνει ψυχολογικά το επιχείρημα της Μαρίας χωρίς να αγγίζει την ουσία της πρότασής της. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε και άλλους τύπους λογικής πλάνης. Ας αρχίσουμε λοιπόν από για τις πλάνες που χρησιμοποιούν τον λόγο. ΠΛΑΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΛΟΓΟ fallacy11. Ανώνυμη αυθεντία. Χρησιμοποιείται ως ολοφάνερη η γνώμη ενός “ειδικού” ή “μελέτης” χωρίς να δοθούν πηγές.

Παράδειγμα: Λένε ότι χρειάζεται 7 χρόνια για να χωνέψει κανείς μια τσίχλα. 'Η: Λένε πως το σύμπαν είναι 13.7 δισεκατομμυρίων χρόνων. Διάβασα ένα άρθρο που λέει ότι γνωστοί επιστήμονες βρήκαν αποδείξεις πως το σύμπαν δημιουργήθηκε πριν από 6000 χρόνια, αλλά, επειδή φοβούνται πως θα χάσουν τις δουλειές τους, υποχρεώνονται να παραμένουν σιωπηλοί!!

Εξήγηση: Χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι επιστήμονες και χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε την αξιοπιστία της πηγής του άρθρου, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την πρόταση, και οπότε δεν θα έπρεπε να την αποδεχτούμε. fallacy22. Χρήση αυθεντίας Το να καθορίσουμε πως κάτι είναι πλάνη, επειδή μία ομάδα το αμφισβητεί.

Παράδειγμα: 400 επιστήμονες και μηχανικοί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εξήγηση: Δεν είναι πλάνη η παρουσίαση του επιχειρήματος των 400 επιστημόνων, αλλά ο τρόπος που γίνεται αυτή η παρουσίαση, το γεγονός ότι αφήνεται να εννοηθεί ότι τα επιχειρήματα των υπόλοιπων επιστημόνων είναι ψευδή. fallacy33. Χρήση μίας κοινής πράξης Το να επικυρώνουμε κάτι, επειδή υπάρχει γενικευμένη πρακτική.

Παράδειγμα: Αυτές οι φράουλες μαζεύονται από χωράφια όπου εκμεταλλεύονται μετανάστες, αλλά, ούτως ή άλλως, αυτά γίνονται παντού στο καπιταλιστικό σύστημα.

    fallacy44. Χρήση της άγνοιας Το να θεωρούμε ότι κάτι είναι αληθινό, επειδή το αντίθετο δεν έχει αποδειχθεί.

Παράδειγμα: Μέχρι σήμερα η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ζωή από ανόργανα υλικά, ως εκ τούτου, η ζωή είναι δημιούργημα του Θεού.

Εξήγηση: Το να μην έχει καταφέρει κάτι η επιστήμη μέχρι τώρα δε σημαίνει ότι είναι μια περίπλοκη διαδικασία που θα επιτευχθεί στο μέλλον . Και βέβαια, δεν αποκλείει την ύπαρξη του Θεού, αλλά ούτε και την αποδεικνύει. fallacy55. Χρήση της δυσπιστίας Το να δηλώνουμε πως κάτι δεν είναι βέβαιο, επειδή δεν μας φαίνεται αληθοφανές.

Παράδειγμα: Το ανθρωπινό μάτι είναι ένα πολυσύνθετο όργανο με χιλιάδες επιμέρους όργανα που συνεργάζονται μεταξύ τους. Πώς μπορεί κανείς να πιστεύει ότι δεν το σχεδίασε μια πολύ ισχυρή δύναμη όπως ο Θεός; Και άλλο παράδειγμα: Η ακρόπολη και οι πυραμίδες της Αιγύπτου είναι απίστευτες κατασκευές. Αποκλείεται να τις έχουν χτίσει οι άνθρωποι μόνοι τους. Σίγουρα οι αρχαίοι είχαν βοήθεια από εξωγήινους.

fallacy76. Χρήση της καινοτομίας Το να πούμε ότι κάτι είναι καλύτερο, επειδή είναι καινούργιο.

Παράδειγμα: Το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Microsoft είναι καλύτερο, επειδή είναι και πιο πρόσφατο.

      fallacy87. Χρήση μίας κοινής γνώσης Το να λέμε πως κάτι είναι αληθινό, επειδή μια πλειοψηφία ανθρώπων το πιστεύει ως τέτοιο.

Παράδειγμα: Υπήρξε μια εποχή κατά την οποία μπορούσαμε να πούμε πως η γη ήταν επίπεδη γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι το πίστευαν έτσι.”

    fallacy98. Χρήση της πιθανότητας Το να λέμε ότι κάτι είναι αληθινό, επειδή είναι πολύ πιθανό να είναι αληθινό.

Παράδειγμα: Υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν γι' αυτό πρέπει να υπάρχει ζωή με νοημοσύνη σε κάποιον από αυτούς.

    fallacy109. Χρήση της παράδοσης Το να λέμε πως κάτι είναι βέβαιο, επειδή φαινομενικώς ανέκαθεν ήταν έτσι.

Παράδειγμα: Ο γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα με μία γυναίκα. Γι΄ αυτό, ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν μπορεί να υπάρξει.    

Αυτά προς το παρόν. Στο επόμενο άρθρο θα γνωρίσουμε τις πλάνες που παραποιούν τα ανθρώπινα συναισθήματα και τα χρησιμοποιούν για να αποδομήσουν ένα επιχείρημα.

Read 896 times Last modified on Sunday, 19 April 2015 14:47