ZT News 4 - шаблон joomla Форекс
Friday, 13 November 2015 00:00

Απεργία και χαρά! || του Ορέστη Δαύλια Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Σχόλιο για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην πανεργατική απεργία

Εδώ και μέρες έχει ανοίξει σε έντονο βαθμό η συζήτηση περί του τρίπτυχου κόμμα-κυβέρνηση-κίνημα με αφορμή το κάλεσμα του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στην πρόσφατη πανεργατική απεργία. Κατ' αρχήν αξίζει να αναφέρω ότι δυστυχώς αυτή η συζήτηση έχει περιοριστεί σε “posts” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, κ.λ.π.) γεγονός που την υποβαθμίζει από μία συζήτηση ουσίας σε μία ανταλλαγή σχολίων (πολλές φορές κακόβουλων) μεταξύ πρώην και νυν μελών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς. Παρόλα αυτά, πιστεύω, πως μία τέτοια συζήτηση έχει τη δυνατότητα να είναι προωθητική για όλους και όλες μας από τη στιγμή που ανοίγει σε μία ειλικρινή και πάνω απ' όλα πολιτική βάση.

Αρχικά οφείλω να πω πως όντας πρώην μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πάντα υποστήριζα το διαχωρισμό κόμματος και κυβέρνησης θεωρώντας τον, μάλιστα, αναγκαίο για την εφαρμογή ριζοσπαστικών αιτημάτων του κινήματος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση παρόλα αυτά δεν μπορώ παρά να εντοπίσω μία μεγάλη, κατά τη γνώμη μου, αντίφαση: Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στην απεργία δεν έρχεται σε αντίθεση κυρίως με την κυβερνητική πολιτική αλλά πρώτα και κύρια με το πρόγραμμα με το οποίο κατέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές (από το οποίο διαμορφώθηκε και η κυβερνητική πολιτική), γεγονός που αγγίζει τα όρια της διπολικής διαταραχής (τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε).

Το πρόγραμμα αυτό, για να μην ξεχνιόμαστε, δεν είναι άλλο από την εφαρμογή της συμφωνίας στο σύνολό της μαζί με την εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος. Με πιο απλά λόγια είναι διαφορετικό να αντιτίθεται το κόμμα σε μία απόφαση, ή ένα νομοθέτημα της κυβέρνησης που μπορεί σε τελική ανάλυση να προέκυψε και λόγω της ιδιόμορφης σύνθεσης της συγκεκριμένης κυβέρνησης (π.χ. δικαιώματα) και άλλο να αντιτίθεται στην κεντρική πολιτική της κυβέρνησης που προέκυψε μάλιστα και από συνδιάσκεψη του ίδιου του κόμματος!

Για να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις μου θέλω να τονίσω πως θεωρώ τη συμμετοχής των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στις απεργίες και τους αγώνες που θα έρθουν πολύ σημαντική για δύο λόγους. Αφενός γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μην εγκλωβιστούν τα μέλη σε μία συντηρητική κυβερνητική λογική και αφετέρου γιατί δεν περισσεύει κανένας και καμία στους σημαντικούς αγώνες που έχουμε να δώσουμε απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες της συμφωνίας που εφαρμόζεται και των συμφωνιών που θα έρθουν για τον κόσμο που μας ενδιαφέρει, δηλαδή τον κόσμο της εργασίας. Εδώ, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, για όποιο λόγο και αν γίνεται, οι βουλευτές-μέλη του κόμματος ψηφίζουν μνημόνιο, πράγμα που είναι απόλυτα λογικό να εγείρει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κινήματος (προφανώς εντός κάποιων ορίων) και να μην πέφτουμε από τα σύννεφα όταν αυτές εκφράζονται. Έτσι, περιμένω αυτή η συμμετοχή να μην περιοριστεί σε μαχητικές ανακοινώσεις και παράλληλα προγράμματα αλλά να συγκροτηθεί μαχητικό κίνημα το οποίο στην πράξη θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια εφαρμογής αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών από όποια κυβέρνηση.

Άλλωστε εμείς οι αριστεροί πάντα αντιλαμβανόμασταν ότι είμαστε χρήσιμοι όταν δουλεύαμε μέσα στις κοινωνικές διεργασίες και όχι όταν τις παρακολουθούσαμε με απάθεια και/ή φόβο. Είτε, λοιπόν, βλέπουμε τη συμφωνία ως ένα προϊόν εκβιασμού των θεσμών της ΕΕ, είτε πρόθεση της κυβέρνησης, είτε και τα δύο, ας μην περιοριστούμε σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και ας θυμηθούμε επιτέλους αυτή τη δομική αξία της Αριστεράς.

Read 688 times Last modified on Saturday, 21 November 2015 19:56