ZT News 4 - шаблон joomla Форекс

 bubbles2

στηριζόμενοι στην κανονικότητα

κάνουμε φοβερά πράγματα 


 

 

 

 
Wednesday, 05 July 2017 00:00

Παρεμβάσεις για το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Κρήτης

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Σήμερα, Τετάρτη 5/7, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από την Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες που αφορούσαν στο... γνωστό θέμα, της μη έναρξης λειτουργίας του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, μοιράστηκε κείμενο για το ζήτημα αυτό στην Περιφέρεια Κρήτης σε όλα τα γραφεία, στο Δήμο Ηρακλείου αντιστοίχως, αναρτήθηκε πανό στα Καμίνια έξω από το χώρο όπου βρίσκονται τα κοντέινερ που θα στεγάσουν κάποτε ελπίζουμε την Υπηρεσία και έγινε παρέμβαση και στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο Κρήτης και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Εκεί μάθαμε από τους εργαζόμενους των γραφείων πως το θέμα προχωρά γοργά με την επίμονη στάση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, πως τις κωλυσιεργίες τις δημιουργούσε η Περιφέρεια Κρήτης και όχι η κυβέρνηση και πως το πρόβλημα ηλεκτροδότησης των κοντέινερ μέσα στα οποία θα στεγαστεί το Γραφείο Ασύλου όδευε σήμερα το πρωί κιόλας (5/7) προς επίλυση.

Οι δικαιολογίες λοιπόν (που θα διαβάσετε στο παρακάτω συνημμένο κείμενο) τελείωσαν και το γνωστό παιχνίδι του πινγκ-πονγκ για την εύρεση του φταίχτη, από υπηρεσία σε υπηρεσία κι από Υπουργείο σε Περιφέρεια κι από κει στην κυβέρνηση και τούμπαλιν επιτέλους έληξε!

Αναμένουμε λοιπόν πανευτυχείς, εμείς κι οι χιλιάδες μετανάστες/στριες και πρόσφυγες που διαμένουν στο νησί, την ΑΜΕΣΗ έναρξη της λειτουργίας του γραφείου...


Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:

ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΥΛΟΥ ΚΡΗΤΗΣ


Στις 24/2/2015 με την υπ' αριθμόν 1534 απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων, με στόχο τη στελέχωση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου του Ηρακλείου. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν και οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι επιλέχθηκαν από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία.

Αν και έχουν συμπληρωθεί σχεδόν δυόμιση χρόνια από την εν λόγω προκήρυξη, και παρόλο που έχει ήδη στελεχωθεί, το συγκεκριμένο γραφείο δεν έχει λειτουργήσει μέχρι και σήμερα, με συνέπεια την απίστευτη ταλαιπωρία των αιτούντων άσυλο προσφύγων που ζουν στην Κρήτη.

Τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου έχουν σημαντικές αρμοδιότητες σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας περί διεθνούς προστασίας, την παραλαβή και εξέταση των σχετικών αιτήσεων, τον εφοδιασμό των αιτούντων και των δικαιούχων με τα προβλεπόμενα νομιμοποιητικά και ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά και τη διευκόλυνσή τους σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υποδοχής τους.

Η άμεση συνέπεια της μη λειτουργίας του τοπικού γραφείου είναι οι αιτούντες διεθνούς προστασίας να αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Αθήνα, ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, για να τακτοποιήσουν οποιοδήποτε έγγραφο τούς είναι απαραίτητο για τη διαμονή στη χώρα μας. Τα έγγραφα που στερούνται είναι εξαιρετικά σημαντικά, αφού δίχως αυτά είναι αδύνατο να έχουν έστω τα στοιχειώδη, όπως σύναψη ενοικιαστηρίου (απαραίτητο για όσους θέλουν να εγγραφούν στο μητρώο απόρων) κ.ά, σε μια χώρα στην οποία οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι, ούτως ή άλλως, δύσκολες. Έτσι, άνθρωποι ταλαιπωρημένοι από τον πόλεμο, χωρίς την απαραίτητη οικονομική ευχέρεια, αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με τα έξοδα ενός δυσβάστακτου γι' αυτούς ταξιδιού, προσπαθώντας να είναι νομότυποι σε ένα κράτους που τους ταλαιπωρεί, δε σέβεται βασικά δικαιώματά τους και, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν αναγνωρίζει καν το δικαίωμα της άμεσης αντιπροσώπευσης με τη χρήση πληρεξουσίων για την παραλαβή εγγράφων.

Στις προσπάθειές μας τα τελευταία δύο χρόνια να μάθουμε γιατί κωλυσιεργεί η έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου, λάβαμε πολλές, διαφωτιστικές και αντικρουόμενες απαντήσεις: φταίει που τα κοντέινερ δεν μπορούν να πάρουν ρεύμα επειδή δεν έχουν οικοδομική άδεια, φταίει που αν δεν πάρουν ρεύμα τα κοντέινερ δεν μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης, φταίει το γραφείο του Υπουργού Μουζάλα που δεν έχει ακόμα αποδεσμεύσει το κονδύλι για τη χαρτική ύλη, φταίει που δεν έχει εκταμιευτεί το κονδύλι για τις μετακινήσεις του διευθυντή του γραφείου που θα πηγαινοέρχεται Αθήνα... Μήπως εν τέλει φταίνε οι «υπόγειες πιέσεις» προς τους επίσημους άρχοντες της πόλης και του νησιού να μην λειτουργήσει ποτέ το γραφείο ασύλου μην τυχόν και τραυματιστεί ο ευαίσθητος τουρισμός της Κρήτης και χάσουν οι τοπικές Μανωλάδες τα φτηνά ανασφάλιστα εργατικά χέρια; Αναρωτιόμαστε...

Καταγγέλλουμε τη μέχρι και σήμερα (5/7/2017) μη λειτουργία του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου, το οποίο θα εξυπηρετούσε τους πρόσφυγες ολόκληρης της Κρήτης, απαλλάσσοντάς τους από την ταλαιπωρία και τα έξοδα ενός καθ' όλα περιττού ταξιδιού, και απαιτούμε από τις αρμόδιες Αρχές την άμεση έναρξη της λειτουργίας του σε χώρο ικανό να εξυπηρετεί τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο νησί.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Read 553 times Last modified on Wednesday, 05 July 2017 16:35