ZT News 4 - шаблон joomla Форекс

 bubbles2

οι παρελάσεις βρωμάνε φασισμό


 

 

 

 
Thursday, 22 December 2016 00:00

Ο Κάστερ πέθανε για τις αμαρτίες σας!

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Τίτλος ενός πολύ γνωστού βιβλίου, ενός «ινδιάνικου μανιφέστου», από τον Βάιν Ντελόρια, η φράση είχε γίνει κάτι σαν σύνθημα. Όπως αφηγείται ο ίδιος ο Ντελόρια, το σλόγκαν είχε λανσαριστεί αρχικά σε θρησκευτικά συμφραζόμενα: οι «αμαρτίες», στην κυριολεξία, ήταν η παραβίαση της συνθήκης του Φορτ Λάραμι (του 1868, με την οποία η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνώριζε την κυριότητα κάποιων εδαφών στους Ινδιάνους).[1] Η αθέτηση του όρκου, σύμφωνα με μια ινδιανοπροτεσταντική ερμηνεία, απαιτούσε εξιλέωση μέσω μιας αιματηρής θυσίας. Όμως, καθώς το σύνθημα διαδόθηκε (με μορφή αυτοκόλλητου) σε όλη τη χώρα και σε όλες τις «φυλές», οι πάντες έμοιαζε να ανακαλύπτουν εκεί κάποιο πρόσθετο, βαθύτερο ή απόκρυφο νόημα. Κι όταν τους ρωτούσαν, ο κάθε Ινδιάνος έδινε μια διαφορετική, δική του ερμηνεία.

Ας μας θυμίσει, το ανέκδοτο αυτό, την κεντρική σημασία των Σιου στην ινδιάνικη αντίσταση κατά τον 19ο αιώνα – και τον ακόμα πιο βασικό ρόλο τους στο φαντασιακό των αγώνων του επόμενου αιώνα. Όσο για τον Βάιν Ντελόρια (Vine Deloria Jr, 1933-2005), από τη μια ήταν αυτός που θεμελίωσε τις ινδιάνικες ιστορικές σπουδές στον ακαδημαϊκό χώρο (οι, πιο εκκεντρικές ίσως, θεολογικές και φιλοσοφικές μελέτες του μου φαίνονται λιγότερο πετυχημένες) και από την άλλη στάθηκε μάλλον ο κυριότερος διανοούμενος πίσω από το AIM, το Αμερικάνικο Ινδιάνικο Κίνημα.[2]


Ήταν επίσης ένας από τους πιο γνωστούς Σιου του Στάντινγκ Ροκ, μιας από τις μεγαλύτερες «Προστατευόμενες Περιοχές» (όσο η μισή Θεσσαλία, ας πούμε, ή μάλλον κάτι παραπάνω), που βρίσκεται σφηνωμένη κάπου ανάμεσα στις δυο Ντακότες. Κι εκεί ακριβώς, στο Στάντινγκ Ροκ, συμβαίνει να ξετυλίγεται τούτη τη χρονιά ένας σημαντικός αγώνας για τους Ινδιάνους της βόρειας Αμερικής. Με μια κουβέντα, το σενάριο είναι πολύ γνωστό κι έχει επαναληφθεί σε πάμπολλα σημεία του πλανήτη. Το Σχέδιο DAPL (Dakota Access Pipeline Project) αφορά την κατασκευή ενός αγωγού για τη μεταφορά πετρελαίου, αγωγού που θα διασχίζει διαγώνια τέσσερις πολιτείες, στο κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το έργο προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες, τοπικά σε σχέση με τη μόλυνση του εδάφους και κυρίως των νερών (ο αγωγός πρόκειται να περάσει κάτω από τον πυθμένα του ποταμού Μιζούρι) και ευρύτερα σε σχέση με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Από την άλλη, οι τοπικές κοινότητες διαπιστώνουν ότι τα έργα προκαλούν μια σειρά από διαταραχές στον τρόπο ζωής τους ενώ, επιπλέον, πρόκειται να ανασκαφούν περιοχές με ταφικά μνημεία των Σιου.[3] Όπως συνήθως, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η κατασκευή του είναι απολύτως απαραίτητη, εντελώς ωφέλιμη για όλους, ακίνδυνη για το περιβάλλον κλπ (ωστόσο, η κατασκευή ενός εξίσου απαραίτητου και αναντικατάστατου αγωγού –Keystone XL– ματαιώθηκε μετά από αντιδράσεις την προηγούμενη χρονιά). Ακόμα κι απέναντι σε όσους, μετριοπαθώς και ίσως με στενούς ορίζοντες, ζητούν να γίνει παράκαμψη, το επιχείρημα της εταιρείας είναι εξίσου αποστομωτικό: το κόστος θα ήταν απαγορευτικό.[4] Ολοκληρώνοντας αυτό τον κύκλο των απόλυτα προβλέψιμων κοινοτοπιών, η εταιρεία έπαιξε κι ένα ακόμα τελευταίο και δυνατό χαρτί: το έργο θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας (προσωρινές, εδώ που τα λέμε). Μπορεί τέτοια επιχειρήματα να πείθουν όσους χορεύουν εκστασιασμένοι μπροστά στα τοτέμ των Επενδυτών, αλλά μερικοί Ινδιάνοι καταλαβαίνουν ότι οι «θέσεις εργασίας» είναι χειρότερες κι απ’ τις μολυσμένες με ευλογιά κουβέρτες (που κι εκείνες, πρόσκαιρα, ζέσταιναν).

η συνέχεια στον Τέταρτο Κόσμο

Read 474 times