ZT News 4 - шаблон joomla Форекс

 bubbles2

οι παρελάσεις βρωμάνε φασισμό


 

 

 

 
Friday, 03 June 2016 00:00

Δίκη της ΧΑ || της Άντας και του Δημήτρη Ψαρρά

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Άλλη μία από τις λιγοστές συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Χρυσή Αυγή διεξάγεται στον Κορυδαλλό με παρόντες μόνο δύο από τους κατηγορούμενους. Ξεκίνησε με την εξέταση μάρτυρα αστυνομικού. Ούτε στη σημερινή δικάσιμο θέλησε να είναι παρών ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Η νέα συνήγορος του κατηγορούμενου Άγγου ζήτησε το διορισμό και δεύτερου συνηγόρου για τον πελάτη της λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί μόνη της αλλά το δικαστήριο απέρριψε αρχικά το αίτημα δεδομένου ότι δεν έχει παρόμοια υποχρέωση.

Ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε ο αστυνομικός Α. Μπιαγκής απουσίαζε λόγω εξετάσεων που έδινε για το σώμα οπότε στη συνέχεια κλήθηκε ο μάρτυρας αστυνομικός Ν. Ντάφος.
Τελικά το δικαστήριο ενέκρινε το γραπτό αίτημα της συνηγόρου του Άγγου και αποφάσισε να του διορίσει και δεύτερο συνήγορο υπεράσπισης. Μετά από μια μικρή διακοπή ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει τον Άγγο ο δεύτερος στη λίστα συνήγορος.

Ο αστυνομικός Ντάφος και οδηγός του περιπολικού κατέθεσε ότι έλαβαν σήμα στις 11:45 προκειμένου να σπεύσουν για βοήθεια της ομάδας ΔΙΑΣ. Έφτασαν εκεί τρία λεπτά μετά και είδαν όπως είπε πολλά άτομα στα πεζοδρόμια και στο δρόμο.
«Ήταν άτομα που παρατηρούσαν κάτι που είχε συμβεί. Παρατηρούσαν έναν τραυματία και τα μέλη της ΔΙΑΣ. Ένα άτομο τραυματισμένο αλλά εν ζωή 4-5 συγγενείς και φίλοι του έδιναν τις πρώτες βοήθειες. Τρεις συνάδελφοι από τους 8 της ΔΙΑΣ έλεγχαν κάποια και οι υπόλοιποι ρωτούσαν κάποιους περίοικους. Οι πολίτες που παρακολουθούσαν ήταν 30-40 άτομα και διαρκώς έρχονταν κι άλλοι».

Στη συνέχεια περιέγραψε το πώς συνέλαβαν το Ρουπακιά ο οποίος και ομολόγησε αφού του εξήγησαν ότι είναι προτιμότερο να ομολογήσει μιας και τα αποτυπώματά του θα βρεθούν -αν το είχε κάνει- στο μαχαίρι.

Και αυτός ο αστυνομικός επανέλαβε την γνωστή φράση του Ρουπακιά «είμαι δικός σας, είμαι ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» και συνέχισε «ενημερώσαμε στο κέντρο να μην ψάχνουν για φιλάθλους εμπλεκόμενη είναι η Χρυσή Αυγή και τον μεταφέραμε στο τμήμα, τον παραδώσαμε με το μαχαίρι είπαμε ότι είχε ομολογήσει και φύγαμε για να ξαναπάμε στο σημείο» συμπλήρωσε ο μάρτυρας.

Η κατάθεση συνεχίζεται με ερωτήσεις από την προεδρεύουσα Μ. Λεπενιώτη.

Aπό την άλλη, η μητέρα του Παύλου Φύσσα αναγάστηκε να απευθυνθεί στον ΠτΔ ζητώντας μια απάντηση για όσα ζει τον τελευταίο καιρό ως πολίτης.

Στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η κυρία Φύσσα αναφέρθηκε στον «μεγάλο πόνο και την αδικία» που αισθάνεται τον τελευταίο καιρό με την ουσιαστική διακοπή της δίκης.

«Πρόκειται για μια πολιτική δολοφονία. Ομως οι κατηγορούμενοι είναι όλοι έξω. Βαδίζουν όλοι στους δρόμους όπου άφησε το αίμα του ο Παύλος. Είναι προκλητικοί, γελάνε μπροστά μας, σε σημείο που ο πατέρας του Παύλου αποφεύγει να έρχεται στη δίκη. Ο γιος μου δολοφονήθηκε από μια εγκληματική οργάνωση. Χρειάζομαι μια απάντηση για ποιον λόγο έχουμε φτάσει μέχρι εδώ».
Με βάση τα στοιχεία που ανέπτυξαν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, η δίκη, που θεωρήθηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των μέσων ενημέρωσης η σημαντικότερη των τελευταίων δεκαετιών, έχει φτάσει στα όρια της γελοιοποίησης. Η δίκη, που ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση στην προδικασία και στην έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος, διανύει ήδη τον 14ο μήνα και ακόμα βρίσκεται στην αρχή.
Εχουν πραγματοποιηθεί μόνο 63 συνεδριάσεις, ενώ 45 αναβλήθηκαν. Τους τελευταίους πέντε μήνες ουσιαστικά δεν προχωρά η διαδικασία, εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων, γεγονός που εκμεταλλεύεται η Χρυσή Αυγή προκειμένου να κωλυσιεργεί.

Ο Αγγελος Βρεττός, που εκπροσωπεί τα στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που έπεσαν θύματα απόπειρας δολοφονίας στο Πέραμα, τόνισε τα ιδιαίτερα πολιτικο-κοινωνικά χαρακτηριστικά της δίκης και πρόβαλε το αίτημα του συνόλου της πολιτικής αγωγής «να τιμωρηθούν όχι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί, αλλά και η ηγεσία της εγκληματικής εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης». Σύμφωνα με τον κ. Βρεττό, οι προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης δεν αναιρούν την ευθύνη του. Απαιτείται «μεταφορά της δίκης στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου, αποκλειστική χρήση αυτής της αίθουσας για τη δίκη και απαλλαγή της σύνθεσης του δικαστηρίου από άλλες υποχρεώσεις».

Οι μεθοδεύσεις

Ο Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος εκπροσωπεί τους Αιγύπτιους ψαράδες που υπέστησαν τη δολοφονική επίθεση στο σπίτι τους στο Κερατσίνι, επέμεινε στα εμπόδια, τις μεθοδεύσεις, τις παραιτήσεις και τις προσχηματικές επικλήσεις της αποχής που χρησιμοποιεί η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής προκειμένου να μην προχωρήσει η δίκη.

«Η επιμονή στον Κορυδαλλό δικαιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι έτσι εξασφαλίζονται περισσότερες δικάσιμες». Και τώρα βλέπουμε ότι τον Ιούνιο ορίστηκαν μόνο 5 δικάσιμες, ενώ κατά το διάστημα της πεντάμηνης αποχής των δικηγόρων ορίζονταν 10 ή 12 συνεδριάσεις τον μήνα.

Πρόκειται για πραγματικό φιάσκο. «Είναι εμπαιγμός», πρόσθεσε ο Ανδρέας Τζέλης, που εκπροσωπεί την οικογένεια Φύσσα. Και πρόσθεσε ότι «αυτή η προσπάθεια υποβάθμισης και αποπολιτικοποίησης της δίκης επιτρέπει σε κάποιους να ξαναβγαίνουν απ’ τα λαγούμια τους και να ξαναρχίζουν τις επιθέσεις».
Η Ελευθερία Κουμάντου, εκ μέρους του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, περιέγραψε την εικόνα της αίθουσας του Κορυδαλλού με παρόντες μόνο 5-6 από τους δεκαπλάσιους κατηγορούμενους. Φυσικά, κανένας από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν πατά το πόδι του, ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις απουσιάζει ακόμα και ο Ρουπακιάς.

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου, δεν τους έχει διαβιβαστεί εγγράφως από προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών, όπως επίσης και από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κανένα αίτημα σχετικό με τη διεξαγωγή της δίκης της Χ.Α.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει για άλλη μια φορά ότι εκ του νόμου δεν επιτρέπεται να παρέμβει, εκτός εάν αυτό ζητηθεί σε περίπτωση που αντικειμενικές αδυναμίες εμποδίζουν τη διεξαγωγή μιας δίκης: Σύμφωνα με τον Ν. 1756/1988, άρ. 18, παρ. 3: «Αν για οποιονδήποτε λόγο η συνεδρίαση του δικαστηρίου στην αίθουσα που έχει οριστεί είναι αδύνατη, ο δικαστής που διευθύνει το δικαστήριο (στην προκειμένη περίπτωση ο διευθύνων το Εφετείο Αθηνών) ορίζει, αν αυτό είναι δυνατό, άλλη αίθουσα συνεδριάσεων του ίδιου καταστήματος, με πράξη του [...].
Η συνέχιση της συνεδρίασης μπορεί να γίνει και σε άλλη αίθουσα που ορίζει ο δικαστής που διευθύνει τη συνεδρίαση. Αν υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου, ορίζεται, ύστερα από αίτηση του δικαστή που το διευθύνει (δηλαδή του διευθύνοντος το Εφετείο Αθηνών), από τον υπουργό η αίθουσα άλλου δικαστηρίου για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων».

Σύμφωνα με το «ιστορικό» της υπόθεσης ο εκλιπών προϊστάμενος του Εφετείου Αθήνας Δ. Μόκας είχε προβάλει αντιρρήσεις για τη χρήση της αίθουσας και για τον λόγο αυτό μάλιστα είχε ζητήσει ο ίδιος γνωμάτευση της ΓΑΔΑ.

Πράγματι, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο του Δ. Μόκα (15/7/2015) που διαβιβάστηκε και στο υπ. Δικαιοσύνης, η Αστυνομική Διεύθυνση επιθεώρησε τον χώρο και υπέδειξε εγγράφως τα μέτρα που όφειλαν να ληφθούν προκειμένου να είναι όλα ασφαλή στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.

Αμέσως μετά το υπουργείο κατόπιν διαγωνισμού ανέθεσε σε εταιρεία το έργο των επιπλέον μέτρων ασφάλειας, το οποίο παραδόθηκε στις 5/10/2015. Ακολούθησε η εκλογή του νέου προϊσταμένου του Εφετείου Αθηνών Ν. Δαύρου (28-2-2016). Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τον γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστα Κοσμάτο, είχαμε τη διαβεβαίωση ότι από την παράδοση της αίθουσας (με τα επιπλέον μέτρα ασφαλείας) μέχρι και σήμερα, όπως άλλωστε και στην προηγούμενη περίοδο, δεν έχει διαβιβαστεί εγγράφως προς το υπουργείο από προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών κανένα αίτημα σχετικό με τη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Επίσης κανένα γραπτό αίτημα, είτε προς τον Ν. Δαύρο είτε προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν έχει υποβληθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Επειτα από έναν ολόκληρο χρόνο καθυστερήσεων, τεχνικών και ουσιαστικών προβλημάτων που συμπτωματικά αφορούν ειδικά τη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής, γίνεται φανερό ότι είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει απτό δείγμα πολιτικής βούλησης ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία.

Πολύ περισσότερο όταν, ειδικά για τη δίκη αυτή και την αναγκαιότητα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της, είναι απολύτως απίθανο να μιλήσει οποιοσδήποτε δημοκρατικός πολιτικός φορέας για δήθεν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Read 400 times Last modified on Saturday, 04 June 2016 15:20