ZT News 4 - шаблон joomla Форекс
cadamk

cadamk

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Επί τέσσερις ώρες πραγματοποίησαν έξω από την είσοδο της Αστυνομίας καθιστική διαμαρτυρία τέσσερις Αφγανές το απόγευμα της Δευτέρας, ζητώντας την απελευθέρωση του Χεσάμ Χουσεϊν, κρατούμενου πρόσφυγα. Οι ίδιες συμμετέχουν και στην κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, που συμπλήρωσε χτες 17 μέρες, ενώ η υπόθεση τείνει να έρθει σε αδιέξοδο, καθώς δεν έχει βγει άκρη με τις δύο πλευρές, ενώ οι ίδιες δήλωσαν στο «Ε» ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις που τις δόθηκαν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες.

Ο κρατούμενος Χουσεϊν συνελήφθη κατά τη διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς, όπου δόθηκαν τις πρώτες ημέρες όλα τα στοιχεία των προσφύγων. Η αστυνομία διαπίστωσε ότι είχε βγει και μάλιστα σε δεύτερο βαθμό απορριπτική απόφαση στο αίτημα ασύλου του, και αν και ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί ακόμα, έσπευσε να τον συλλάβει, σύμφωνα με τις γυναίκες.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως οι ίδιες δεν το βάζουν κάτω και μιλούν με σκληρά λόγια για το πώς είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς την οραματίζονταν. Έμειναν σχεδόν ένα μήνα στην πλατεία Σαπφούς και μετά την εκκένωση για τρεις μέρες φιλοξενήθηκαν στο ΠΙΚΠΑ και στη συνέχεια κατέλαβαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έκτοτε η εν λόγω διαμαρτυρία «ακούγεται» όλο και λιγότερο, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τη χαρακτηρίζουν ως τυχοδιωκτική ενέργεια. «Πάντως ούτε στην πλατεία Σαπφούς ήρθαν να μας βρουν όταν για μέρες διαμαρτυρόμασταν. Στις συναντήσεις που κάναμε όταν πηγαίναμε να μιλήσουμε μας διέκοπταν και μετά ήθελαν να αποφασίσουν για μας χωρίς να ερωτηθούμε. Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν φταίξαμε σε τίποτα για να μας πάνε στη Μόρια» εξηγούν στην εφημερίδα μας

Τέσσερις αδερφές

Πρόκειται για τέσσερις αδερφές, λοιπόν που έχουν έρθει με τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους στη Λέσβο, με καταγωγή από το Αφγανιστάν. Η Καρίμα είναι 17 ετών, η Σαφιγκέ 21, η Ελάι 16 και η Αντέλε 15. «Είμαστε από το Αφγανιστάν, δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν θέλουμε τη φυλακή σας στη Μόρια, αλλά την αγκαλιά σας», μας λένε. Αν και μπορούν να μιλούν για ώρες για το μακρινό τους ταξίδι και πόσα εμπόδια συνάντησαν στο δρόμο τους, ο τόνος της φωνής τους υψώνεται αμέσως όταν μιλούν για το κέντρο της Μόριας: «Είναι φυλακή, δεν γίνεται με 17 τουαλέτες να μένουν έξι και εφτά χιλιάδες άνθρωποι. Μείναμε εκεί και ξέρουμε πώς είναι. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την τουαλέτα από τη ντουζιέρα. Το νερό είναι παγωμένο και κόβεται, τα μωρά κρυώνουν, οι γιατροί είναι ελάχιστοι και δίνουν μόνο κάτι παυσίπονα, όσες φορές κι αν πας. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε εκεί».

Αχ… Ευρώπη

Μα καλά, τους ρωτάμε, τόσο μεγάλο ταξίδι και αυτό που σας ενόχλησε πιο πολύ ήταν η Μόρια; «Ναι» απαντούν κατηγορηματικά. «Δεν είναι απλώς η Μόρια είναι η Ευρώπη. Στο Αφγανιστάν και στο Ιράν που έχει δικτατορία ποτέ κανένας αστυνομικός δεν μου είπε “fuck you” ή “go to your country”. Ποτέ! Και ήρθα στην Ευρώπη, εδώ στη Λέσβο για να το δω αυτό. Από μικρές μεγαλώσαμε με το όραμα της Ευρώπης, εκεί που γεννήθηκε η δημοκρατία λέγαμε. Τελικά μόνο ρούχα και μόδα είναι Ευρώπη…» προσθέτουν.

Και καταλήγουν: «Ξέρουμε πια πολύ καλά ότι η Ευρώπη δεν θέλει τους ανθρώπους της Μέσης Ανατολής, δεν θέλει να τους βλέπει, μας θεωρούν περιττούς. Ε, λοιπόν, τότε σταματήστε να συμμετέχετε στους βομβαρδισμούς και στους πολέμους στις χώρες μας κι εμείς δεν θα πατήσουμε ποτέ στην Ευρώπη.»

 

http://www.emprosnet.gr/prosfyges/den-theloume-ti-fylaki-tis-morias-alla-tin-agkalia-sas

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της  Πρωτοβουλίας για το στρδο Μαρκόπουλου με την οποία καλεί σε ανοιχτή συνέλευση-συζήτηση με θέμα «στρατόπεδο Μαρκόπουλου, η επόμενη ημέρα» την Τετάρτη 13/12/17 στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα του ΤΕΕ στην οδό Νεάρχου 23.

 

ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ;


Παρόλο που δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς διοξείδιο του άνθρακα καταναλώνουν τα φυτά απελευθερώνοντας οξυγόνο, ξέρουμε ότι το πράσινο είναι ο πνεύμονας για κάθε πόλη. Αυτό το πράσινο, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Χανίων, είναι ελάχιστο. Στην περιοχή δε του Αγ. Ιωάννη, το μόνο που υπάρχει είναι η.… πλατεία δικαστηρίων και το (απεριποίητο ακόμα παρ' όλες τις εξαγγελίες),  παρκάκι κάτω απ το 8ο δημοτικό σχολείο.
Οι  ελεύθεροι χώροι  όπου μπορεί κανείς να περπατήσει, να τρέξει,  να παίξει, να κάνει βόλτα με τα παιδιά του, να κάνει ποδήλατο άφοβα , είναι όνειρο θερινής νυκτός. Το πιο κοντινό μέρος είναι οι Άγιοι Απόστολοι!
Απ' τη μια πλευρά λοιπόν παρατηρείται μια τεράστια  έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων αναψυχής κι απ' την άλλη, στην περιοχή υπάρχει μια μεγάλη έκταση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μ αυτούς τους τρόπους. Είναι το στρατόπεδο Μαρκόπουλου, που εδώ και πολλά χρόνια υπολειτουργεί, γι αυτό  εξ' άλλου  βρίσκεται και στη λίστα των υπό παραχώρηση στρατοπέδων του αρμόδιου υπουργείου.
Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκόπουλου δραστηριοποιείται από το 2006, με στόχο να παραχωρηθεί το σύνολο του στρατοπέδου στο Δήμο για τη δημιουργία πάρκου, ένα αίτημα που υποστηρίχθηκε από δεκάδες τοπικούς φορείς και  χιλιάδες πολίτες των Χανίων, όλα αυτά τα χρόνια.
Οι μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές δεν έδωσαν τη σημασία που απαιτείται στο θέμα αυτό. Ξεκινώντας από το Βιρβιδάκη που ήθελε να πολεοδομήσει και τσιμεντοποιήσει το στρατόπεδο, περάσαμε στον Σκουλάκη που ήρθε, είδε και απήλθε και καταλήξαμε στο Βάμβουκα, που πριν καλά-καλά καταλάβει τι γίνεται, άρχισε τα παζάρια για να το ανταλλάξει με περιουσία του Δήμου στο Ακρωτήρι.
Σήμερα γίνονται συζητήσεις για το μέλλον του στρατοπέδου, από αρμόδιους και αναρμόδιους, παράγοντες και παραγοντίσκους, χωρίς όμως να συμμετέχουν σ' αυτές τις συζητήσεις οι ενδιαφερόμενοι, οι κάτοικοι της περιοχής και οι πολίτες των Χανίων.
Για το λόγο αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε ανοιχτή συνέλευση-συζήτηση με θέμα «στρατόπεδο Μαρκόπουλου, η επόμενη ημέρα» την Τετάρτη 13/12/17 στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα του ΤΕΕ στην οδό Νεάρχου 23. Εκεί θα συζητήσουμε πώς ονειρευόμαστε να αξιοποιήσουμε το χώρο του στρατοπέδου, προς όφελός μας.
Καλούμε όλους και όλες που ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αλλά και να δραστηριοποιηθούν μέσα από τη δράση της Πρωτοβουλίας.

 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Κοινή Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Δικτύωσης Αντιρατσιστικών και Αλληλέγγυων Συγγογικοτήτων


Στις 18/7/17 πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα πολέμων αλλά και ακραίας φτώχειας ή διώξεων στις χώρες τους, έκαναν διαδήλωση στη Μόρια, διαμαρτυρόμενοι για τη μη εξέταση του τεκμηριωμένου αιτήματος ασύλου τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν  για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έγκλειστοι στο διαβόητο hot spot της Λέσβου,  όπου, ενδεικτικά, τον περασμένο χειμώνα έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 5 άνθρωποι, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης, ενώ δεκάδες είναι οι απόπειρες αυτοκτονίας που έχουν σημειωθεί.
Πολλές ώρες μετά την διαμαρτυρία των προσφύγων, τα ΜΑΤ, μαζί με άτομα που έφεραν πολιτική περιβολή, προχώρησαν σε επιχείρηση «σκούπα» και συνέλαβαν 35 άτομα αφρικάνικης καταγωγής, χωρίς κανένα στοιχείο τέλεσης εκ μέρους τους κάποιου συγκεκριμένου αδικήματος, αλλά με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος τους, καθώς στην πρωινή διαμαρτυρία είχαν συμμετάσχει άτομα αφρικανικής, κυρίως, καταγωγής.
 
Τριάντα από τους συλληφθέντες προφυλακίστηκαν, καθώς τούς αποδόθηκαν κατηγορίες για «καταστροφή δημόσιας περιουσίας» και «τέλεση εμπρησμού κατά τρόπο ιδιαιτέρως επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια», σε συνδυασμό με την επιβαρυντική διάταξη 187 ΠΚ («εγκληματική οργάνωση»). Το κατηγορητήριο δεν περιέχει εξάλλου καμία αναλυτική αφήγηση του «κινδύνου» που επήλθε, ενώ, αντίθετα, βίντεο του BBC δείχνει την αγριότητα της αστυνομικής καταστολής και τον ξυλοδαρμό προσφύγων μακριά από τον τόπο της διαδήλωσης. Οι 30 απο τους 35 κρατούνται διάσπαρτοι σε Κορυδαλλό, Χίο και Αυλώνα, σε μία προσπάθεια να κρατηθεί η υπόθεσή τους «αόρατη» και να μειωθούν και οι δυναμικές της δικής τους αντίστασης, αλλά και της αλληλεγγύης ενώ οι υπόλοιποι 5 ειναι "εξω" με περιοριστικους ορους.

 
Στις 13/12/17 εξετάζεται το αίτημα της αναστολής του μέτρου προσωρινής κράτησής τους και της αντικατάστασής του από άλλα περιοριστικά μέτρα.
 
Οι υπογράφουσες συλλογικότητες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους αφρικανούς πρόσφυγες και μετανάστες, και απαιτούν την άρση της προσωρινής κράτησής τους και την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.
 
Παράλληλα, δηλώνουμε ότι η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Μόρια ήταν δίκαιη και επιβεβλημένη. Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί από πρόσφυγες ή μετανάστες που υπέστησαν δεινά στις χώρες προέλευσής τους λόγω των πολέμων και της ακραίας φτώχειας που υπέθαλψαν οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές της Δύσης, να σκύβουν το κεφάλι και να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τον άδικο μακροχρόνιο εγκλεισμό τους. Κάτω, μάλιστα, από συνθήκες  εξευτελιστικής και απάνθρωπης μεταχείρισης, στο πλαίσιο των πολιτικών αποτροπής που έχουν υιοθετήσει από κοινού η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, που διατηρεί  την ίδια αντιπροσφυγική/αντιμεταστευτική στάση με τις προκάτοχές της.
 
Απαιτούμε:
-          Άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων προσφύγων ή μεταναστών και απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία
-          Να κλείσουν τα hot spot και να διασφαλιστούν για όλους αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής
-          Να ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και να σταματήσουν οι απελάσεις των προσφύγων
-          Ανοιχτά σύνορα για την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων προς τις χώρες επιλογής τους.

Συνυπογράφουν:

Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Νάουσας
Αλληλέγγυοι/ες Χίου
Αλληλεγγύη-Κως
Αλληλεγγύη Λέσβου - ΠίκΠα
Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση
Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισα
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζα
Αντιρατσιστικό Παρατηρητήριο Πανεπιστημίου Αιγαίου
Δίκτυο Κοινωνική Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος
Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών
Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες-Σάμος
Κοινωνικό Στέκι ROSSONERO - Τρίκαλα
Kοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων
Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26
Κυριακατικό Σχολείο Μεταναστών  
ΛΑΘΡΑ; Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου
Ομάδα αλληλεγγύης Γιαννιτσών
Oasis - Ομάδα Αλληλεγγύης Προσφύγων Ρόδου
Ομαδα Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων Καλύμνου
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας
Πίσω Θρανία - για μια Εκπαίδευση Χωρίς Διακρίσεις
Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ΛΑΜΙΑΣ
Πρωτοβουλία Έμπρακτης Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες  Ρέθυμνο
Συντονισμος για το Προσφυγικο και Μεταναστων
Στέκι Μεταναστών - Αθήνα
Στέκι Μεταναστών - Βόλος
Υποστήριξη Προσφύγων Νίσυρος
Φεμινιστικη Συλλογικότητα το Μωβ
Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza

CHIOS, Greece — Refugees with mental health illnesses are being overprescribed psychotropic drugs with little or no oversight, leading to widespread abuse and the growth of a black market, according to NGO workers and volunteers at a camp in Greece.

Refugees and doctors at the Vial refugee camp on the Greek island of Chios told BuzzFeed News that the drug of choice to treat rampant depression, anxiety, and PTSD among the camp’s residents was Lyrica, a pharmaceutical used primarily for nervous disorders, including pain and epilepsy. They spoke of an environment in which the drug was handed out at will, without prescriptions or supervision, and revealed the existence of a thriving black market.

Vial, which is run by the Greek government and military, is currently home to 2,000 refugees — from Syria, Iraq, Yemen, and Ethiopia — many of whom live crowded a dozen people to a tent, in muddy conditions. Many have fled war and abuse to reach Greece. In March, a man set himself on fire.

Natalia Argyrou is a psychologist for Doctors of the World, an NGO that runs health care at Vial for the UN refugee agency, which supports the Greek government in running the camp. Argyrou said that suicides had increased since borders were closed in March 2016, when a deal between Turkey and the EU that would see the refugees return to Turkey came into effect. The Greek government’s Foreign Correspondents Office did not respond to several requests for details details on the number of suicides at the camp.

Doctors say Lyrica should only be prescribed for several weeks at a time, under a doctor’s care, in order to avoid the likelihood of dependence and misuse. The European Medicines Agency says withdrawal symptoms from the drug can give the “impression of physical dependence, while the the State Medical Chamber of Baden-Wuerttemberg says those symptoms can include tremors, insomnia, severe anxiety, sweating, palpitations and seizures. To handle a possible addiction, it is "an urgent need to identify addicted refugees and give them psychological and psychiatric support," says Roula Michati of Women and Health Alliance International.

Doctors also say the drug should be accompanied by psychotherapy if it is used to treat anxiety disorders.

But that’s not possible in Vial, according to volunteers and NGO employees at the camp. Doctors of the World has just one psychiatrist and one psychologist working there.

Argyrou told BuzzFeed News that she preferred to avoid talk therapy with the refugees anyway. “We avoid opening the trauma, because people are here today, tomorrow they are on the move. We can’t have any continuity to what we’re doing,” she said. “This is not ideal.”

So Argyrou offers breathing exercises to help treat the panic attacks, anxiety disorders and other mental illnesses that plague the refugees who have come here. And she doles out Lyrica. Argyrou says she is aware of the black market in Vial. "That's why we tried to reduce the distribution," she said.

Roula Michati, who worked in refugee camps in Greece, including Vial, from September 2016 to July 2017, said she had also heard of the black market, with 300-milligram pills going for $5 each.

A psychologist who worked on the Greek islands for an NGO until this summer (who asked to remain anonymous to speak freely about a previous employer) said she had seen prescriptions from a local hospital in Chios, where doctors prescribed up to three, 300-milligram tablets a day. Lyrica is approved for a maximum dose of 600 milligrams a day.

One man working as a translator for an NGO at the camp said that, at times, drug prescriptions were issued on a weekly instead of daily basis, which would also increase the chances of abuse.

The UN refugee agency, United Nations High Commissioner for Refugees, said it was unaware of any problems with Lyrica.

“We have no information about the abuse of prescription drugs," Boris Cheshirkov, a communications officer at UNHCR, told BuzzFeed News before directing further questions to the Greek government. The Greek health ministry did not respond to repeated requests for comment.

Greek asylum law says the authorities running the camp must ensure access to medical and psychosocial care. Under EU regulations, refugee applicants must "receive the necessary health care."

Refugees describe a more dire situation.

"This is a medicine for the nerves,” said M., who fled Syria with her daughter and has been living in Vial for months. “The people here are desperate, they are suffering, and that [Lyrica] is something that makes them feel comfortable and happy. So they can stay here. They must take this medicine, so they can be patient here.”

"Some people get the pill from the doctor, some from anybody here," said T., a former psychology student from Syria who arrived in Vial in the spring of 2017. But the wait for an appointment with the doctor can be long. "Life here is hard. Some people take the pill. One, then two, three, four." T. continues to count on his fingers, all the way up to 10 — "This is bad.” He said the medicine helped them relax and switch off for a bit. "They do not take them as medicine,” he said. “They take it like drugs.”

 

https://www.buzzfeed.com/marcusengert/refugees-are-not-getting-the-mental-health-help-they-need?utm_term=.ngyNqO2yMy#.lbDZkylBnB

Page 1 of 14