ZT News 4 - шаблон joomla Форекс
Friday, 06 October 2017 00:00

Για τους πρόσφυγες που "αναχώρησαν" | Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων

Written by 
Rate this item
(0 votes)

ΜΙα επιστολή προς τα Χανιώτικα Νέα από το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων

Για τους πρόσφυγες που “αναχώρησαν”

Κύριε διευθυντά,
αφορμή για την παρούσα επιστολή είναι ότι στην εφημερίδα σας δημοσιεύτηκε ότι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις του Καλαθά «αναχώρησαν από τον Καλαθά» για την Κώ (http://www.haniotika-nea.gr/anachorisan-i-metanastes-apo-ton-kalatha/).
Θεωρούμε ότι ο τίτλος αποτελεί ένα ευφημισμό που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και συμβάλλει στην παραγνώριση σοβαρών ζητημάτων που θα πρέπει να απασχολήσουν τη χανιώτικη κοινωνία για να δώσει λύσεις.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι τουρίστες που «αναχωρούν» με τη θέλησή τους για ένα άλλο προορισμό. Για να διευκρινιστεί στο θέμα γράφουμε ένα σύντομο ιστορικό και τα προβλήματα στα οποία πρέπει να δοθεί λύση:
Στις 16 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε Νότια της Γαύδου σκάφος με 62 πρόσφυγες, μετά από κλήση στη διεθνή γραμμή βοήθειας 112. Ο τελικός προορισμός τους ήταν, (όπως και για τις υπόλοιπες καραβιές που έφτασαν το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη) η Ιταλία. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Παλαιόχωρα στην παιδική κατασκήνωση του Καλαθά.
Τα ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου οι πρόσφυγες χωρίς να γίνει ενημέρωση ότι θα μεταφερθούν, αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία για το λιμάνι του Ηρακλείου και από εκεί μέσω της Σύρου, προωθήθηκαν στο υπερπλήρες Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω, λεγόμενο και ως Hot Spot. Σκοπός η απέλαση τους, βάση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε-Τουρκίας.
Ανάμεσά τους βρίσκονταν ένας καρκινοπαθής με καθετήρα, μία γυναίκα που είχε αρρωστήσει από πνευμονία, οικογένειες με παιδιά, υπερήλικοι.
Όπως μας πληροφόρησαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, μεταφέρθηκαν στην Κω μετά από ένα πολύωρο ταξίδι με το καράβι χωρίς να γνωρίζουν πού θα πάνε. Εκεί μέχρι σήμερα τα ευάλωτα άτομα δεν έχουν λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Άλλωστε υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης με πρόσφατη επιστολή τους προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα επισημαίνουν σοβαρές δυσλειτουργίες με ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι στο Hot Spot της Κω για περίπου ένα μήνα το καλοκαίρι, δεν υπήρξε ούτε καν ένας νοσηλευτής για ένα πληθυσμό άνω των 850 φιλοξενουμένων με υψηλό ποσοστό νοσηρότητας. (https://www.efsyn.gr/arthro/epistoli-katapeltis-apo-ergazomenoys-stin-ypiresia-protis-ypodohis).
Κύριε Διευθυντά,
το ερώτημα που τίθεται δεδομένου και του τρόπου με τον οποίο οι αρχές και η τοπική αυτοδιοίκηση χειρίστηκαν τις τελευταίες 4 καραβιές που έφτασαν σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο είναι το εξής:
Θα επιτρέψουμε σαν τοπική κοινωνία την παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων που φτάνουν στο νησί ή θα διεκδικήσουμε νόμιμες διαδικασίες;
Υπενθυμίζουμε ότι άνθρωποι που δικαιούνται προστασία σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, εκδιώχθηκαν σιδηροδέσμιοι από το νησί και παρά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα πολιτικού ασύλου εδώ. Αυτό συνέβη την περασμένη εβδομάδα στο Ρέθυμνο με τους 44 πρόσφυγες που έφτασαν θαλασσοδαρμένοι στα Παξιμάδια. Παρά το γεγονός ότι για εκείνους ενεργοποιήθηκε το νεοσύστατο Γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο, τελικά μεταφέρθηκαν όπως και οι πρόσφυγες που κρατούνταν στον Καλαθά, άρον-άρον στο Hot Spot της Κω (http://www.efsyn.gr/arthro/i-apelasi-toy-xenioy-dia).
Και τέλος, σαν τοπική κοινωνία θα επιτρέψουμε τη συνέχιση του εγκλεισμού των προσφύγων που φτάνουν στα Χανιά σε ακατάλληλους χώρους όπως οι εγκαταστάσεις της Παλιάς Ηλεκτρικής ή η κατασκήνωση του Καλαθά, ή ο Δήμος θα κάνει το αυτονόητο, δηλ. να δημιουργήσει ένα κατάλληλο χώρο ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων;

Κοινωνικό Στέκι –
Στέκι Μεταναστών Χανίων

Read 321 times Last modified on Friday, 06 October 2017 23:07