ZT News 4 - шаблон joomla Форекс
Saturday, 05 August 2017 00:00

Φυσάει κόντρα || Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων ΚΙΦΑΧ

Written by 
Rate this item
(0 votes)

hw3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29 Ιουνίου, ένα ξύλινο ιστιοφόρο σκάφος εκπέμπει SOS στα νερά της Κρητικής θάλασσας. Μετά από κάποιες ώρες, 138 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και πολλά παιδιά (το μικρότερο ηλικίας 2 μηνών) αποβιβάζονται με την συνοδεία της Frontex στο λιμάνι της Σούδας.
Χωρίς σκέψη, το Kοινωνικό Iατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων, βρέθηκε στο λιμάνι, προσφέροντας βοήθεια σε συνεργασία με το EKAB , τους Γιατρούς του κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού και τον Eρυθρό σταυρό.
Η συνέχεια, αναμενόμενη , όπως δυστυχώς γίνεται πάντα στην πόλη.
Οι μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Παλαιάς Ηλεκτρικής στα Χανιά, σε έναν χώρο ακατάλληλο και επικίνδυνο για την παραμονή οποιουδήποτε.
33 ημέρες περάσαμε μαζί, χρόνος πρωτόγνωρος για την πόλη, σε ανάλογες καταστάσεις.
33 ημέρες, που μας σημάδεψαν , ως γιατρούς, ως ανθρώπους, ως αλληλέγγυους μα και ως πολίτες αυτής της πόλης.
Τα προβλήματα που προέκυπταν καθημερινά, ήταν μεγάλα.
Απουσία σε σεντόνια, ασθένειες, τραυματισμοί, απεργία πείνας και δίψας με το θερμόμετρο μέσα στο γυμναστήριο να δείχνει 52 βαθμούς Κελσίου, θερμοπληξιες, αυτοτραυματισμοί , εξάντληση, αγανάκτηση, απελπισία, και αγωνία .
Μα το μεγαλύτερο πρόβλημα, ήταν η ηχηρή απουσία κρατικών δομών, που όφειλαν να είναι παρών, όχι διεκπεραιωτικά, μα στην ουσία, στην ανάγκη.
Προσπαθήσαμε πολύ, πέρα από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τον ρουχισμό, τη διατροφή, τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων αυτών, την επικοινωνία με τις οικογένειες τους, τη νομική ενημέρωση τους, να μην χωριστούν οικογένειες κατά την μεταγωγή τους, να μιλήσουμε με τους κοινωνικούς λειτουργούς στις δομές όπου μεταφέρθηκαν σε όλη την Ελλάδα.
Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε συνθήκες κατάλληλες, όχι συγκρίνοντας με την άθλια κατάσταση που μας περιέγραψαν πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες στην Τουρκία (για κάποιους από αυτούς η παραμονή εκεί ήταν 9 μήνες), αλλά σκεπτόμενοι τις συνθήκες και την αγάπη που πρέπει να έχουν τα παιδιά όλου του κόσμου.
Και όταν κάποιοι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, είτε γιατί ήταν ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί το θρησκευτικό κριτήριο μέτρησε ( Χριστιανοί) , και ενώ ο Δήμος Χανίων και η Ύπατη Αρμοστεία σήκωναν τα χέρια ψηλά, κάποιοι κοιμήθηκαν σπίτια μας, άλλοι πάλι φιλοξενήθηκαν στην Ρόζα Νερα, σε μέρες που είχε ήδη βγει εντολή εκκένωσης της κατάληψης.
Και άλλοι , ελεύθεροι πλέον, τούτες τις ώρες κάθονται στο Μεϊντανι στα Ανώγεια, συζητώντας με τους κατοίκους εκεί.
Καθ' όλη την παραμονή μας στο κτίριο της παλαιάς ηλεκτρικής, τα ιατρεία μας στα Χανιά, λειτουργούσαν κανονικά, για τους ασθενείς και τους άστεγους της πόλης, και αυτό οφείλεται στην υπέρβαση των εθελοντών μας, που χωρίς καμία διαπραγμάτευση, άφησαν την κανονικότητα της ζωής τους. Οφείλεται όμως και σε όσους μας έχουν αγκαλιάσει και ενισχύσει με φάρμακα και εμπιστοσύνη.

33 ημέρες πέρασαν, και έχουμε γεμίσει με συναισθήματα.
Αγάπη, αγωνία, πόνος ,θυμός, μα σίγουρα όχι θλίψη.
Γιατί όλη τούτη η περιπέτεια, μας έκανε πιο δυνατούς, πιο αισιόδοξους πως αυτός ο κόσμος θα αλλάξει, θα γίνει καλύτερος , θα είναι πιο δίκαιος, και η συνταγή κρύβεται σε μια μονάχα λέξη, που δεν είναι άλλη, παρά μόνο η ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ.

Υγ:
Ευχαριστούμε , τις υπόλοιπες δομές που συνεργαστήκαμε, το Νοσοκομείο Χανίων, το οποίο περιέθαλψε ως όφειλε, τα περιστατικά με την μεγαλύτερη βαρύτητα, όπως επίσης και τις ευπαθείς ομάδες, την πλειονότητα των αστυνομικών που βρέθηκαν στο γυμναστήριο, οι οποίοι συμπεριφέρθηκαν με ανθρωπιά και υπομονή στις δικές μας απαιτήσεις, και τέλος το Στέκι Μεταναστών και την Rosa Nera , ως οι μοναδικοί που προθυμοποιήθηκαν, χωρίς παζάρεμα , να προσφέρουν, στους ανθρώπους αυτούς στέγη, φαγητό και ασφάλεια, τις ημέρες που έμειναν εδώ ελεύθεροι ,και όχι να μείνουν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης μας.

Όσοι βρεθήκαμε στην Παλιά Ηλεκτρική, οφείλουμε να φωνάξουμε πόσο ακατάλληλος είναι ο χώρος αυτός, πόσο επικίνδυνος και αναξιοπρεπής είναι, όταν καθίσταται πραγματικό κολαστήριο κάθε φορά που έρχονται καραβιές, και παράλληλα αποκόπτονται τα σωματεία και οι αθλητές από τις προπονήσεις τους.

 

Read 197 times Last modified on Sunday, 06 August 2017 09:27