ZT News 4 - шаблон joomla Форекс
Monday, 19 September 2016 00:00

Θα ζήσουμε μαζί ! || Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων

Written by 
Rate this item
(1 Vote)

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου βρεθήκαμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανιών, με αφορμή ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης “ Ενημέρωση – συζήτηση για το προσφυγικό ενόψει της συνεδρίασης της ΠΕΔ την Τρίτη 13/9/2016 ”. Το θέμα αυτό ακολούθησε τη συζήτηση για την ειλημμένη απόφαση μετεγκατάστασης του 2ου ειδικού σχολείου, στην οποία διαφάνηκαν οι ρατσιστικές φωνές μερίδας του δημοτικού συμβουλίου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την ανάγνωση της ασαφούς επιστολής του υπ. Μετανάστευσης Μουζάλα που μεταθέτει την ευθύνη της εγκατάστασης των προσφύγων στην τοπική αυτοδιοίκηση και βέβαια στις Μ.Κ.Ο. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος άνοιξε το διάλογο θέτοντας έναν όρο “να απαιτήσουμε από τον υπουργό να έρθουν μετανάστες ενιαίας εθνοτικής και θρησκευτικής ομάδας” και “βέβαια ο δήμος πρέπει να ωφεληθεί με αντισταθμιστικά μέτρα για την τοπική κοινωνία, όπως τη δημιουργία δομής για άστεγους”, λες και για να λύσει ο δήμος το ζήτημα αυτό, μετά από τόσους θανάτους αστέγων, χρειάζεται κυβερνητική υπόδειξη κι εντολή. ..

Στη συνέχεια, δυστυχώς οι φωνές λογικής και ανθρωπιάς μειοψήφησαν. Υπήρξε η αντίληψη που λέει “τελοσπάντων αν μας επιβληθεί ο ερχομός των ανθρώπων αυτών, ας τους στείλουμε στα χωριά μας, με χαρά θα νοικιάσουμε τα σπιτάκια μας εκεί, να αξιοποιήσουμε και τα χωράφια μας ...”Κυρίως όμως, γίναμε μάρτυρες τοποθετήσεων δημοτικών συμβούλων που στόχο έχουν να καλλιεργήσουν το φόβο και τον τρόμο, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, πρώτα κάποιων επιχειρηματιών που καλοδέχονται μόνο πλούσιους και βλέπουν ως εισβολείς τους πρόσφυγες που θα ρίξουν τους δείκτες της τουριστικής ανάπτυξης και βέβαια των φασιστικών κύκλων που βλέπουν τα θύματα του πολέμου ως λαθρομετανάστες που πρέπει να πατάξουμε σε κάθε περίπτωση.

Τα επιχειρήματα και οι θέσεις που ακούστηκαν, πολυφορεμένα από νοσταλγούς του ναζισμού, ήταν “ούτε κλειστές ούτε ανοιχτές δομές, απλά ανεπιθύμητοι”, “θ' ανοίξει ο ασκός του Αιόλου της εγκληματικότητας, θ' ανθίσει το επάγγελμα του πλαστογράφου, θα είναι μια υγειονομική και παραβατική βόμβα”, “ δε χωράνε, ανοίγει η κερκόπορτα μ' αυτούς τους 500 -αριθμός προσφύγων που αναλογεί στο νομό μας- οι οποίοι θα πολλαπλασιαστούν και θα μας βλάψουν σε κάθε περίπτωση...”.

Εμείς πάλι θεωρούμε πως οι παραπάνω αντιλήψεις των δημοτικών συμβούλων δεν εκφράζουν το χανιώτικο λαό, κινούνται σε επικίνδυνη ρατσιστική κατεύθυνση και αποτελούν δείκτη του βαθμού υποχώρησης της ανθρωπιάς. Σκεφτόμαστε -και δε χρειάζεται κανείς να έχει πολλές ειδικές γνώσεις για να καταλάβει- πως η πολιτική θέση και στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες έχει ήδη ανοίξει την κερκόπορτα για συνολική υπονόμευση της δημοκρατίας, παραβίαση διεθνών συμβάσεων και καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αναγνωρίζουμε μια δραματική κατάσταση για όλες και όλους μας, ντόπιους και μη, στην Ελλάδα του 2016, είμαστε κι εμείς άνεργοι, απολυμένοι, χαμηλόμισθοι. Όμως, δε θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσει η βαρβαρότητα. Η εποχή είναι πολύ δύσκολη και χρειαζόμαστε κοινωνική αισιοδοξία και αλληλεγγύη. Η κοινωνία μας και στα Χανιά, παρ’ ότι μαστίζεται από την οικονομική κρίση, έδωσε την προηγούμενη περίοδο μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, ανταποκρινόμενη στα καλέσματα έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες κι αυτό πιστεύουμε πως θα συνεχίσει να κάνει σε κόντρα των παραληρημάτων μίσους κάποιων αιρετών της.

Στον τόπο αυτό, που κάθε χρόνο επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες, αν κάποιοι δε θέλουν πρόσφυγες, πρώτα ας διώξουν τη βάση του ΝΑΤΟ. Όταν φιλοξενούμε -με δόξα και τιμή- έναν ιμπεριαλιστικό σχηματισμό και βασικό κινητήρα στη μηχανή του πολέμου που μαίνεται στις χώρες των ξεριζωμένων, και του επιτρέπουμε να λυμαίνεται το δημόσιο πλούτο και τον κόλπο της Σούδας για κάθε είδους δοκιμή, είναι υποκριτικό, απάνθρωπο και ανόητο να λέμε ότι δεν αντέχουμε 500 βασανισμένες ψυχές!

Απαιτούμε ανοιχτές δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες. Ναι, υπάρχουν προβλήματα, αλλά η γκετοποίηση δεν βοήθησε ποτέ κανέναν και δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Όπως μας διδάσκει μια μαία από τη Θεσσαλονίκη, σε παρέμβασή της στο Δ.Σ Ωραιοκάστρου: “αν κάνεις γκέτο, τα προβλήματα που φοβάσαι ότι θα αντιμετωπίσεις θα 'ρθουν να σε βρουν στην πόρτα σου.” Οι κλειστού τύπου δομές που λειτουργούν ανά την Ελλάδα είναι παραδείγματα προς αποφυγή. Οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα που αναγκάζονται να διαμένουν οι πρόσφυγες δοκιμάζουν την υγεία τους και απειλείται ακόμη και η ζωή τους. Ήδη μετράμε δεκάδες θανάτους εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών, με πρόσφατο θύμα την 29χρονη Σύρια πρόσφυγα Αζάζ Ράγκντα, (28 Ιουλίου 2016).

Τα προβλήματα και οι αντιθέσεις αμβλύνονται μόνο με την ένταξη. Καταλαβαίνουμε ότι, χωρίς επαρκή στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση, οι άνθρωποι αυτοί,οι ξεριζωμένοι, οι απελπισμένοι, θ' αναγκαστούν κάποια στιγμή να τ΄ αναζητήσουν με τη βία. Μάλλον το ίδιο θα΄ κανε κι ο καθένας μας στη θέση τους, γιατί αν ζεις σε απαράδεκτες συνθήκες και ξυπνάς χωρίς νόημα και στόχο στη ζωή σου, εύκολα γίνεσαι αγρίμι...

Να μην αφήσουμε κανένα παιδί να πεινάσει, να μην αφήσουμε κανέναν/καμία ασθενή να πεθάνει.

Να «θωρακίσουμε» τα παιδιά μας απέναντι στον ατομισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.

Να δείξουμε αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους του πολέμου.

Να απαιτήσουμε ξενώνες με ανθρώπινες συνθήκες αντί στρατοπέδων.

Να μην αφήσουμε κανένα προσφυγόπουλο εκτός σχολείου.

Να νικήσουμε τους φόβους μας δείχνοντας ανθρωπιά.

 

 

Read 752 times