ZT News 4 - шаблон joomla Форекс

 bubbles2

Γιατί αυτό που λείπει από μια χώρα με σχολεία
και νοσοκομεία που ρημάζουν είναι τα F16


 

 

 

 
ΜΒ

ΜΒ

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Οτι «θα χυθεί αίμα» ή «ίσως χρησιμοποιηθούν και καραμπίνες» ονειρεύονται ορισμένοι στη Σάμο, που βρίσκουν πρόθυμο βήμα σε συγκεκριμένα τοπικά ΜΜΕ για να διασπείρουν το ρατσιστικό μίσος, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των πολιτών για τον τρόπο που διαχειρίζεται η πολιτεία το προσφυγικό.

Αυτή τη φορά, η ομιλία του προέδρου της κοινότητας Μυτιληνιών ενεργοποίησε τα ανακλαστικά της πολιτείας προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποφευχθούν τα χειρότερα για το νησί, ενόψει μάλιστα της διαδήλωσης που έχει αναγγείλει για την Κυριακή η ομάδα «SOS Samos», γνωστή για τις ακραίες ξενοφοβικές θέσεις της.

Σύμφωνα με αναφορά του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, την οποία έθεσε υπόψη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, του ΕΣΡ και του τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσισμού της Κρατικής Ασφάλειας η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη, στην εκπομπή γνωστού στο νησί ραδιοφωνικού παραγωγού στον τοπικό σταθμό 2000 FM στις 29 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιληνιών Γ. Ελευθερόγλου ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ομάδα κρούσης στο χωριό και ότι «θα χυθεί αίμα» αν πατήσει οικογένεια μεταναστών.

Σε... άπταιστα ελληνικά

Τα ίδια επανέλαβε και σε δημόσια συζήτηση στο χωριό στις 7 Οκτωβρίου:

«Αν λοιπόν έρθουν εδώ και αρχίσουν και αλληλοσφάζονται μεταξύ τους, θα προσκολληθούν μαζί τους και οι συμπαθούντες (και από ό,τι διαφαίνεται υπάρχουν συμπαθούντες) και θα πιαστούν αναμεταξύ τους, εμείς που δεν τους συμπαθούμε με αυτούς που τους συμπαθούν και τους μετανάστες. Δεν θα χυθεί αίμα; Αν γίνει μια τέτοια σύρραξη, μια εμπλοκή μεταξύ τους, πρέπει να την καταστείλουμε. Εδώ στο χωριό μας δεν έχουμε τα μέσα καταστολής, δεν έχουμε αστυνομία, δεν έχουμε πυροσβεστική να πάμε κ.λπ. Πώς θα την καταστείλουμε; Δεν θα χρειαστεί να πέσουν 2-3 τουφεκιές στον αέρα με την καραμπίνα μας, που ονόμασαν, προκειμένου να, για εκφοβισμό ώστε να καταστείλεις μέχρι που να έρθεις να ζητήσεις ενισχύσεις από την αστυνομία, για να γλιτώσεις τη σφαγή μεταξύ των πολιτών; Αυτοί οι άνθρωποι, με λίγα λόγια, ήρθαν στην πατρίδα μας, ήρθαν στη Σάμο», ανέφερε μεταξύ άλλων (έχει κρατηθεί η σύνταξη του ομιλητή).

Η συζήτηση κατέληξε σε ψήφισμα της κοινότητας, που επικαλείται «κινδύνους εγκληματικότητας, αλλοίωσης και αφομοίωσης του τοπικού πληθυσμού από αλλοεθνείς και αλλόθρησκους, μη καταγεγραμμένων και ταυτοποιημένων πολλές φορές αλλά και παρανόμως εισελθόντων» (φυσικά, όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα που λειτουργεί με επιτυχία σε άλλες περιοχές στο νησί έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί, ενώ έχουν ζητήσει άσυλο και βρίσκονται απολύτως νόμιμα στη χώρα) αλλά και «ισλαμοποίηση[ς] της τοπικής κοινωνίας για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά και παραμεθορίου περιοχής».

Επίθεση στους διαφωνούντες

Εκπρόσωπος της «SOS Samos» ανακοίνωσε εξάλλου το ψήφισμα που ετοιμάζει να διαβαστεί στη συγκέντρωση της Κυριακής, μεταξύ των οποίων αναφέρει ότι δεν δέχεται την ενσωμάτωση των προσφύγων, αλλά μόνο την προώθησή τους.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου δύο εκπρόσωποι της οργάνωσης Αρσις, που επιχείρησαν να μιλήσουν στο δημοτικό συμβούλιο Παλαιοκάστρου για να εξηγήσουν το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα, εκδιώχθηκαν με τη βία και στη συνέχεια δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση 20 ατόμων.

«Το Δίκτυο έχει τεκμηριώσει με βάση τις καταγραφές του τη διασύνδεση του ρατσιστικού λόγου με τη ρατσιστική βία μέσω της δημιουργίας ενός εμπρηστικού κλίματος που πυροδοτεί, παρακινεί και εν τέλει καταλήγει στην τέλεση ρατσιστικών εγκλημάτων. Το σύνθετο ζήτημα της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για καλλιέργεια ενός κλίματος ατιμωρησίας έναντι της ρατσιστικής βίας με εξαιρετικά δυσάρεστες επιπτώσεις για τους στοχοποιούμενους πληθυσμούς και τις τοπικές κοινωνίες», σημειώνει στην αναφορά του το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

πηγλη: efsyn.gr

Ούτε σιωπή ούτε αδιαφορία είστε η ντροπή αυτής της κοινωνίας.
Απέναντι στα περιστατικά ανεξέλεγκτης βίας ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.
Τις δικές μας δεν μας αφήνει να τις ξεχάσουμε η μνήμη και η πίστη μας σ’ έναν καλύτερο κόσμο.

Δεν ξεχνάμε τον φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη, δολοφονημένο από μαχαίρι «παλικαρά» το 2008. Δεν ξεχνάμε τη σκιώδη, ατιμώρητη δράση των νεοναζί της ΟΕΡ (οργάνωση εθνικιστών Ρεθύμνου) όπου για πάνω από μια δεκαετία είχε αποτέλεσμα κάμποσους ξυλοδαρμούς και τη δολοφονία Γιαχάι την πρωτοχρονιά του 2006. Δεν ξεχνάμε το Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Γιάννενα, τον 51χρονο Κώστα Προβιδάκη στο Αντισκάρι Ηρακλείου, τον Κώστα Κατσούλη στο γήπεδο της Αλικαρνασσού, όλοι δολοφονημένοι από «λεβέντες» κρητικούς. Δεν ξεχνάμε και άλλους πολλούς και πολλές που άλλαξε η ζωή τους από παρόμοιες συμπεριφορές. Είναι στο χέρι όλων μας να μη βρεθούμε σε άλλα μνημόσυνα και πορείες λόγω της νεοφασιστικής βίας, του ρατσισμού, της ομοφοβίας και του κοινωνικού κανιβαλισμού.

Για όλα αυτά και για πόσα ακόμα καλούμε σε βραδινή πορεία ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και δύναμης στους δρόμους του Ρεθύμνου το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 21.00. Προσυγκέντρωση στο σημείο της τελευταίας επίθεσης στο Ελιδάκι, πίσω από το 3ο δημοτικό σχολείο.

"Η Κρήτη είναι σα το βάτο που όσο χώνεσαι πιο μέσα μπερδεύεσαι."
Παντελής Πρεβελάκης

Αντιφασιστική δράση Ρεθύμνου (α.δ.ρε)
19 Οκτώβρη 2017
http://adre.espivblogs.net/

Τα νέα συνεχίζουν να συγκλονίζουν. Τουλάχιστον όσο και αν τα μαθαίνουμε. Αν είχαμε τόσα θύματα σε κάποια πρωτεύουσα της Ευρώπης, αυτή την στιγμή θα είχαμε μπει σε μια «etat de siege» κατάσταση – πιο απλά: Σε μια κατάσταση τρομοκράτησης του πληθυσμού και σε ένα σχεδιασμό συντηρητικοποίησης του. Τα 500 θύματα – όλοι πολίτες – εντούτοις στην Σομαλία μοιάζουν ένα στατιστικό γεγονός όπως και κάθε τι που συμβαίνει σε χώρες και λαούς της Αφρικής. Στην πρωτεύουσα της χώρας στο Μογκαντίσου μια βόμβα επέβαλλε τον θάνατο σε 300 ανθρώπους και έστειλε στα νοσοκομεία άλλους τόσους χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αγνοούμενοι. «Ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει» τονίζει το Reuters. Είναι «ένας ανείπωτος εφιάλτης» όπως υπογραμμίζει μια νοσοκόμα «μυρίζοντας το αίμα παντού». Κάποιες χώρες στείλανε μια υποτυπώδη βοήθεια για την διαχείριση της κατάστασης και κάποιες άλλες ήδη τρίβουν τα χέρια τους για να την εκμεταλλευτούν.

Μια βόμβα σε φορτηγό – διπλή έκρηξη κατά άλλους – που θεωρείται η «πιο δυνατής κλίμακας των τελευταίων χρόνων οπουδήποτε στον κόσμο» εξερράγη σε πολυσύχναστη περιοχή της πρωτεύουσας εξολοθρεύοντας τόσους ανθρώπους σε μια χώρα με τεράστια προβλήματα επιβίωσης του λαού της, όπως η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών σημαντική λειψυδρία και η αιώνια πείνα. Ταυτόχρονα μια χώρα που μόνο ανεξάρτητη δεν μπορεί να νοηθεί με την παρουσία 20.000 στρατιωτών της African Union (ένα διεθνή οργανισμό 55 αφρικάνικων χωρών). Στρατιώτες που άλλωστε έχουν την αντίδραση του λαού στην παρουσία τους καθώς κατηγορούνται «για βίαιη συμπεριφορά προς τον τοπικό πληθυσμό και διαφθορά». Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα λοιπόν – και ενώ οι επιθέσεις ποτέ δεν σταμάτησαν – οι ισλαμιστές δολοφόνοι της Al-Shabaab, της πιο επικίνδυνης όπως τονίζεται «δολοφονικής ομάδας στην Αφρική», βάζει και αυτή με την σειρά της το χέρι της στο να επηρεάσει και να ελέγξει τις γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή. Μια οργάνωση σε στενές σχέσεις με την al-Qaida και προφανώς – παρά τις όποιες φαινομενικές ασυμφωνίες – με την ISIS.

Από την μία λοιπόν η κοινώς γνωστή, η «σκιώδη» και τόσο απυρόβλητη τρομοκρατία. Από την άλλη η σκληρή κατάσταση της καθημερινότητάς στην αφρικάνικη χώρα και τέλος αυτοί που βρίσκουν ευκαιρία – αν δεν την δημιουργούν – για να παίξουν τον ρόλο τους. Οι ΗΠΑ ως παγκόσμιοι χωροφύλακες – και σε πλήρη συμφωνία με τον πρόεδρο της χώρας Mohamed Abdullahi Mohamed που ζητά την «συμπαράσταση» τους – έχουν ήδη πάρει ενεργό μέρος στην όλη κατάσταση.

Η Σομαλία νοείτε ως μια χώρα «ξεχασμένη» τόσα χρόνια – όπως υπογραμμίζει ο «The Guardian» – από τον «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» και τον Donald Trump να τονίζει λίγους μήνες πριν την επίθεση πως είναι μια «περιοχή ενεργών εχθροπραξιών». Ήδη λίγες μέρες πριν την κυριακάτικη επίθεση ο Αμερικάνος πρόεδρος αποφάσισε και υπέγραψε την ενεργό συμμετοχή στρατευμάτων στην περιοχή. Δυο μέρες πριν ο διοικητής Αφρικής των ΗΠΑ βρισκόταν στην πρωτεύουσα και ο Υπουργός Αμύνης και ο αρχηγός του στρατού της χώρας παραιτήθηκαν για αδιευκρίνιστους λόγους. Κάτι ιδιαιτέρως σοβαρό συμβαίνει σίγουρα εκεί. Και τα 500 θύματα βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο των παγκόσμιων συμφερόντων. Ένα λογικό συμπέρασμα μας δηλώνει πως η έννοια «χώρα ξεχασμένη» ήδη αποφέρει καρπούς για ένα νέο γύρο επεμβάσεων (για πρώτη φορά μετά το 1993 και την περιβόητη επιχείρηση «Black Hawk down») στην περιοχή. Πράγμα ανησυχητικό σε παγκόσμια κλίμακα, καθόλου ασύνδετο με τις όποιες επιθέσεις σε ευρωπαϊκό, σε ασιατικό, σε αφρικανικό έδαφος. Ο «The Guardian» τονίζει πως «ο βομβαρδισμός στο Μογκαντίσου μπορεί τώρα να εντείνει την αυξανόμενη δέσμευση των ΗΠΑ και να επιδιώξουν πιο ενεργό ρόλο στη Σομαλία». Αυτό, προφανώς, θα έχει πολλαπλές συνέπειες για τον λαό της χώρας όπως και για την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση που τρομοκράτες και «πολέμιοι» τους έχουν βάλει στο στόχαστρο μετά την 11η Νοέμβρη, μετά την Λιβύη, μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν και μετά την Συρία.

από:toperiodiko

Ένα δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης κυκλοφορεί στο διαδίκτυο που μεταξύ άλλων αναφέρει πως «δίδεται έμφαση στην τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της ισότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των φυλακών, στην αρχή ότι το μόνο δικαίωμα των κρατουμένων που περιορίζεται είναι το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και στην παραδοχή ότι η κοινωνική επανένταξη είναι δικαίωμα των κρατουμένων».

Τα περισσότερα ΜΜΕ, κυβερνητικά και αντιπολιτευτικά, έσπευσαν να διαδώσουν αυτή τη θέση, προφανώς χωρίς να ρίξουν μια ματιά σε αυτό το έκτρωμα που καμώνεται το προοδευτικό.

Είναι αλήθεια πως, ως πιο επίκαιρος από τον Σωφρονιστικό Κώδικα του 1999, ο προτεινόμενος λύνει μερικά γραφειοκρατικά ζητήματα για τα οποία δεν υπήρχε ρύθμιση, όπως το ζήτημα της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, κάτω όμως από πολύ συγκεκριμένους περιορισμούς. Επίσης εισάγει το θεσμό των τηλεδιασκέψεων στα επισκεπτήρια για τους αλλοδαπούς κρατούμενους, που λόγω γεωγραφικής απόστασης δεν έχουν τη δυνατότητα πραγματικών επισκεπτηρίων.

Όμως ο κύριος Κοντονής, όπως είναι γνωστό, κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Βάσει λοιπόν του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, φαίνεται πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σκοπεύει να καταργήσει τον τρομονόμο αλλά επιπλέον διευρύνει τη λειτουργία του στο σωφρονιστικό πεδίο, επαναθεσμοθετώντας εμμέσως τις φυλακές τύπου Γ.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 11, που αναφέρεται στη διάκριση και το διαχωρισμό των κρατουμένων, περιλαμβάνει την παράγραφο 6, η οποία προβλέπει το διαχωρισμό συγκεκριμένων κατηγοριών κρατουμένων σε «ειδικά καθορισμένους χώρους ατομικής ή ομαδικής κράτησης». Στην πέμπτη περίπτωση της εν λόγω παραγράφου συναντάμε την εξής προσθήκη που έλειπε μέχρι σήμερα: «... έχουν καταδικαστεί για την οργάνωση αποδράσεων και άλλων αξιόποινων πράξεων, που τελούνται εντός των καταστημάτων κράτησης και προβλέπονται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων».

Υπάρχει επίσης μια ανεπαίσθητη σε πρώτη ανάγνωση, πολύ ενδιαφέρουσα όμως προσθήκη επί το αυστηρότερο. Στην παράγραφο 9 του άρθρου 33 για την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, παραχωρείται η δυνατότητα στο Συμβούλιο της Φυλακής να αναστείλει τις σπουδές κάποιου κρατούμενου ως μέρος πειθαρχικής ποινής, τη στιγμή που ο εν ενεργεία Κώδικας την αποκλείει. «Η εκπαίδευση των κρατουμένων δεν αναστέλλεται σε περίπτωση μεταγωγής ή επιβολής πειθαρχικής ποινής, εκτός αν άλλως ορίζει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο». Στην πραγματικότητα η διάθεση των κρατουμένων να σπουδάσουν ή να απασχοληθούν δημιουργικά μετατρέπεται με αυτή την προσθήκη σε εργαλείο πειθαρχικού ελέγχου.

Εκτός από την εκπαίδευση υπάρχει και μια προσθήκη για τις επικοινωνίες, όπου προβλέπεται ο αυστηρότερος, σε βαθμό φακελώματος, έλεγχος των τηλεπικοινωνιών των κρατούμενων. Οι κρατούμενοι, βάσει της πρώτης παραγράφου του άρθρου 51, είναι υποχρεωμένοι να «δηλώνουν τους αριθμούς τηλεφώνου των προσώπων με τα οποία επιθυμούν να επικοινωνούν, ώστε αυτοί να καταχωριστούν σε ηλεκτρονικό τηλεφωνικό κέντρο, και λαμβάνουν προσωπικό κωδικό πρόσβασης τον οποίο χρησιμοποιούν για την τηλεφωνική επικοινωνία τους». Εκτός από το φακέλωμα του προσωπικού και κοινωνικού περιβάλλοντος του κάθε κρατούμενου, αυτή η προσθήκη δημιουργεί και πρακτικά προβλήματα, καθώς αν χρειαστεί να πάρει για οποιονδήποτε έκτακτο λόγο σε κάποιον μη δηλωμένο από την αρχή αριθμό, αυτό θα είναι αδύνατον.

Το κυριότερο όμως πρόβλημα φαίνεται να είναι οι άδειες. Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας όχι μόνο διατηρεί το βέτο του εισαγγελέα στη χορήγηση αδειών, μέτρο που είχε εισάγει ο Δένδιας ως Υπουργός Δικαιοσύνης το 2009 και η κατάργησή του αποτελεί πάγιο αίτημα των κρατούμενων, αλλά επιπλέον ανατρέπει την ίδια τη λογική, βάσει της οποίας αυτές μέχρι σήμερα χορηγούνται. Ενώ λοιπόν ο εν ενεργεία Κώδικας (άρθρο 54, παράγραφος 5) προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση για την απόρριψη της αίτησης, βάσει του άρθρου 52 παράγραφος 5 του εκτρωματικού Κώδικα Κοντονή, η αιτιολογημένη απόφαση θα πρέπει να υπάρχει πια για τη χορήγησή της. Τέλος, βάσει της προσθήκης της τρίτης παραγράφου του άρθρου 54, εισάγεται η δυνατότητα της χορήγησης άδειας με κατ’ οίκον περιορισμό αντί του περιορισμού στο νομό διαμονής, κάτι που σαφώς αποτελεί προάγγελο περιστολής του σχετικού δικαιώματος.

Με άλλα λόγια λοιπόν το μόνο αληθές στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα είναι ότι πράγματι από τη Δεύτερα βρίσκεται αναρτημένο σε δημόσια διαβούλευση.

από το omniatv

Σκηνές χωρίς ρεύμα, παραπήγματα, συνωστισμός, άνθρωποι άρρωστοι, παρατημένοι: Οι Αλληλέγγυοι Χίου δημοσιοποιούν οπτικοακουστικό υλικό που περιγράφει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στον υπαίθριο καταυλισμό-αποθήκη ανθρώπων έξω από το χοτσποτ της κορεσμένης ΒΙΑΛ και καλούν σε άμεση δράση.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε την κατάσταση που επικρατεί στον υπαίθριο, προχειροφτιαγμένο καταυλισμό που στήθηκε τον τελευταίο καιρό έξω από το χοτσπότ της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός της Χίου.

Είκοσι και πλέον σκηνές της Υπατης Αρμοστείας έχουν πρόχειρα στηθεί σε διπλανό χωράφι που με την πρώτη βροχή θα μετατραπεί σε λασπότοπο. Εκεί αναγκάζονται να διαμένουν χωρίς καμιά πρόβλεψη για οτιδήποτε, χωρίς καμιά βοήθεια, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, έγκυες γυναίκες και πολλοί άνθρωποι με προβλήματα υγείας.

toilets not working

Αυτή είναι η «είσοδος» στην επέκταση της ΒΙΑΛ. Οι χημικές τουαλέτες δεν λειτουργούν. Τα λύματα ρέουν ελεύθερα προς τις σκηνές (στα δεξιά). Αποπνικτική οσμή, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις χωρίς να λασπωθείς.


  Όλες οι σκηνές είναι γεμάτες, 9 έως 12 άνθρωποι σε κάθε μια. Πέντε άνθρωποι έχουν φτιάξει για να στεγαστούν ένα παράπηγμα με καλάμια και γκρι κουβέρτες σε μια ελιά. Τουαλέτες υπάρχουν μόνο στο χώρο του χοτσποτ. Τα λύματα από τις χημικές τουαλέτες, που δεν λειτουργούν πια, τρέχουν ελεύθερα δίπλα στις σκηνές.

Δίπλα, αφού δεν υπάρχουν καν κάδοι, ένα ρέμα χρησιμεύει ως χωματερή και ως υπαίθρια τουαλέτα. Δεν υπάρχει κανένας «υπεύθυνος», οι ΜΚΟ έχουν υποχρεωθεί σε αποχώρηση ενώ τα αρμόδια υπουργεία  δεν έχουν στείλει κανέναν αν και υποτίθεται ότι έχουν αναλάβει πλέον τη διαχείριση.

vial skhnes women sm

Και οι 20 σκηνές είναι γεμάτες ανθρώπους. Από τις 7 το απόγευμα βυθίζονται στο σκοτάδι, αφού δεν υπάρχει ρεύμα. Δεν υπάρχει ακόμα νερό, τουαλέτες σε κοντινή απόσταση, κάδοι απορριμμάτων, καμιά υποδομή για να ζήσουν άνθρωποι.

Παραπήγματα και «ράμπχολ»

Και αυτό δεν είναι όλο. Λίγο παραπέρα, στέκει μια άδεια έκταση και εκεί δεσπόζει το «ράμπχολ», μια μεγάλη σκηνή σαν αυτή της Σούδας που διαλύθηκε πρόφατα με δημαρχιακές τυμπανοκρουσίες. Εκατόν πενήντα, ναι, 150 άνθρωποι μένουν εδώ, σε συνθήκες απίστευτου συνωστισμού. Τρεις σειρές διπλά κρεβάτια σε αυτή την τεράστια σκηνή, που από το απόγευμα βυθίζεται και αυτή στο σκοτάδι.

parapigma rubhall vial okt17b

Τα παραπήγματα, όπου μένουν 2 ή 3 οικογένειες, έξω από το «ραμπχολ» που στεγάζει 150 ανθρώπους. ΒΙΑΛ, Χίος, Οκτώβριος 2017

«Δεν μπορείς να ζήσεις εδώ, δεν μπορείς να κοιμηθείς, τα παιδιά κλαίνε όλη τη νύχτα επειδή επικρατεί τρομακτικό σκοτάδι. Περνάνε ποντίκια και φίδια, δύο ανθρώπους τους δάγκωσαν σκορπιοί», μας μεταφέρει ο Σύρος πρόσφυγας πολέμου Α. που ζει εδώ και μερικές μέρες στο «ραμπχολ».

Εξω από τη μεγάλη σκηνή, 3 ακόμη παραπήγματα, με τα ίδια υλικά: καλάμια και γκρι κουβέρτες της Υπατης Αρμοστείας. Το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 15 βαθμούς. Και ο χειμώνας έρχεται.

vail underneath smΤα χαρτόνια που βλέπετε στο φράχτη της ΒΙΑΛ ορίζουν τον χώρο όπου μένουν, χωρίς καμιά προστασία, 3 ακόμα οικογένειες, με πολλά παιδιά ανάμεσα στα μέλη τους.

Μέσα στη ΒΙΑΛ: οικογένειες και ανάπηροι κοιμούνται στο τσιμέντο

Μέσα στον περιφραγμένο χώρο του χοτσποτ της ΒΙΑΛ, τουλάχιστον 15 άνθρωποι, οι μισοί παιδιά, κοιμούνται έξω, κάτω από το στέγαστρο του κεντρικού κτιρίου. Στο βάθος του κεντρικού διαδρόμου, 3 οικογένειες κοιμούνται πάνω στο τσιμέντο, ανάμεσα στο συρματόπλεγμα και ένα πρόχειρο παραβάν από ξύλα και κουβέρτες.

Δίπλα τους, ανάμεσα στο φράχτη και ένα κοντέινερ, κοιμούνται 7 ως 10 άτομα. Ανάμεσά τους, ο Μ., θύμα του πολέμου  στη Συρία: ανάπηρος, στο καροτσάκι, χωρίς αριστερό χέρι, με σωληνάκι για την ούρηση. Αβοήθητος.


Ολόκληρη η ΒΙΑΛ είναι γεμάτη ασφυκτικά.  Είναι μια αποθήκη ανθρώπων-ντροπή για το νησί, την Ελλάδα, την Ευρώπη.

Aπαιτούμε από κάθε αρμόδιο να δοθεί τώρα τέλος στο αίσχος

Η κυβέρνηση οφείλει να απεγκλωβίσει τώρα τους πρόσφυγες από τη Χίο και να κλείσει το αίσχος που λέγεται ΒΙΑΛ. Τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να παράσχει αμέσως ιατρική βοήθεια και ολοκληρωμένη νομική υποστήριξη στους ανθρώπους που «αποθήκευσαν» στη ΒΙΑΛ, μέσα και έξω από το άθλιο καμπ, για να μην τους βλέπει ανθρώπου μάτι.

vial rouxa fence

Παιδικά ρούχα απλωμένα να στεγνώσουν στα αγκαθωτά συρματοπλέγματα της ΒΙΑΛ. Το 1/3 των εγκλωβισμένων προσφύγων στα Hotspot των νησιών είναι παιδιά.

Ο δήμος Χίου πρέπει τώρα να επέμβει, γιατί εδώ υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντί να πανηγυρίζει για το κλείσιμο της Σούδας, κάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο επειδή η κυβέρνηση τον έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, οφείλει να κινητοποιήσει κάθε δυνατό μηχανισμό βοήθειας αλλά και να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση για απεγκλωβισμό των προσφύγων του πολέμου και της φτώχειας από το νησί.

Η διεύθυνση της ΒΙΑΛ, η Ύπατη Αρμοστεία, κάθε αρμόδιος φορέας οφείλει να πάρει τώρα μέτρα για να γίνουν έστω απλώς ανθρώπινες οι συνθήκες στη ΒΙΑΛ όσο αυτή υπάρχει, αλλιώς ο χειμώνας θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές.

Τα ΜΜΕ του νησιού οφείλουν να διερευνήσουν όσα συμβαίνουν στο χοτσποτ και να τα εκθέτουν στην κοινή γνώμη, αντί κάποια από αυτά απλώς να αναπαράγουν το αστυνομικό δελτίο. Είναι μέρος της αποστολής τους.

Και επαναλαμβάνουμε: Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είναι ένα απάνθρωπο εφεύρημα, αυτή είναι που δημιουργεί τον εγκλωβισμό τόσων ανθρώπων και αίσχη σαν της ΒΙΑΛ. Πρέπει να ακυρωθεί τώρα. Η μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα, είναι φαινόμενο που δεν αντιμετωπίζεται με κατασταλτικά μέτρα και εγκλωβισμούς ανθρώπων σε νησιά-φυλακές.

Καλούμε τους ιατρικούς φορείς, τις δημοτικές παρατάξεις, οποιονδήποτε νιώθει ακόμη ότι πρέπει να αντισταθεί στη βαρβαρότητα, να διαπιστώσει μόνος του την κατάσταση στη ΒΙΑΛ και να δημοσιοποιήσει όσα είδε. Η σιωπή είναι συνενοχή.

 

Περισσότερα στοιχεία, υλικό και πληροφορίες στο https://solidaritychios.wordpress.com/

Αλληλέγγυοι Χίου, 18/10/2017

Eπικοινωνία στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  ή με μήνυμα στο https://www.facebook.com/chiossolidarity

 

Μόνο δολοφονική μπορεί να χαρακτηριστεί η επίθεση σε βάρος ενός 30χρονου το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής στην παλιά πόλη.

Τρία άτομα με ακάλυπτα πρόσωπα επιτέθηκαν στον νεαρό και σε ένα φίλο του την ώρα που επέστρεφαν στο σπίτι και κατάφεραν να του προκαλέσουν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Ο 30χρονος έχει χτυπηθεί με μένος στο κεφάλι και το πρόσωπο, το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Ρεθύμνου του έκανε τουλάχιστον 8 ράμματα στο βλέφαρο και τα ζυγωματικά, έχει δύο μεγάλα αιματώματα και στα δύο μάτια και το ένα μάτι κλειστό από τις μελανιές.

Αν δεν έβγαιναν στα παράθυρα κάτοικοι της περιοχής να δουν τι συμβαίνει και να τραπούν οι δράστες σε φυγή, ίσως τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί πολύ χειρότερα από έναν σοβαρό τραυματισμό.

Για την απρόκλητη αυτή επίθεση διενεργείται προανάκριση από τις αστυνομικές αρχές, το θύμα όπως και ο φίλος του έχουν δώσει κατάθεση και περιγραφή των άγνωστων σε αυτούς δραστών από την πρώτη στιγμή, ενώ έχουν γίνει προσαγωγές υπόπτων και το θύμα έχει κληθεί για τη διαδικασία αναγνώρισης των δραστών. Ήδη έχει αναγνωριστεί ο ένας απ’ τους δράστες, ο οποίος και κρατείται και αναζητούνται οι άλλοι δύο.

Ο νεαρός που δέχθηκε την επίθεση, μένει κατ’ επιλογήν τα τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο έχοντας ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εργάζεται στον τομέα του τουρισμού.

Ο ίδιος δηλώνει πως δεν μπορεί να γνωρίζει το λόγο για τον οποίο έγινε στόχος από άτομα τα οποία δεν γνωρίζει, και αν αυτό σχετίζεται με τη σεξουαλική του ταυτότητα. Ξέρει πάντως, όπως λέει, ότι παλαιότερα ήταν συχνά τα περιστατικά που «αν συνδεόταν η εμφάνισή σου με ιδεολογικές πεποιθήσεις ή σεξουαλικό προσανατολισμό, μπορούσαν να σου επιτεθούν ρεθυμνιώτες. Νόμιζα όμως πως αυτό έχει αλλάξει», μας είπε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο Ρέθυμνο συμβαίνει τέτοιο βίαιο και απρόκλητο περιστατικό από άτομο ή ομάδα ατόμων με «στόχο» το διαφορετικό. Αντίθετα, έχουμε πολλές φορές γίνει γνώστες και αποδέκτες καταγγελιών βίαιων επιθέσεων. Είτε πρόκειται για αλλοδαπούς, είτε για μέλη της γκέι κοινότητας, είτε για φοιτητές από τον αριστερό ή αντεξουσιαστικό χώρο. Πολλά περιστατικά έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία, άλλα δεν έχουν καταγγελθεί επίσημα, γεγονός όμως παραμένει ότι υπάρχει μια εγκληματική δραστηριότητα με αυτό το προφίλ, κυρίως από νέους ανθρώπους, το οποίο αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και στο οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

Σύμφωνα με την μαρτυρία του θύματος στην Κρητική Επιθεώρηση ήταν περίπου 2.30 τα ξημερώματα που επέστρεφαν στο σπίτι ο ίδιος μαζί με έναν φίλο του και αφού είχαν αγοράσει σάντουιτς τα οποία έτρωγαν στη διαδρομή. Στη γωνία Πατριάρχου Γρηγορίου και Δημακοπούλου είδαν τρία άτομα να κατευθύνονται προς το μέρος τους και άκουσαν κάτι σαν «να σταματήσουμε». Επιτέθηκαν και στους δύο και ο ένας κατέφερε να διαφύγει, όμως τον 30χρονο τον έβαλαν στην κυριολεξία κάτω και τον χτυπούσαν με μπουνιές και με στόχο μόνο το κεφάλι.

«Επιτέθηκαν πρώτα στο φίλο μου και τον έριξαν πάνω σε ένα πεζούλι, χτύπησε αλλά μπόρεσε και σηκώθηκε και έτρεξε. Μου επιτέθηκαν στη συνέχεια οι δύο και με χτυπούσαν στο πρόσωπο, ο τρίτος κυνήγησε το φίλο μου, όταν κατάλαβε όμως ότι δεν θα τον έφτανε, γύρισε πίσω και μου επιτέθηκε και αυτός. Τα χτυπήματα είναι μόνο στο κεφάλι, δηλαδή η επίθεση ήταν καθαρά δολοφονική. Μια μόνο μπουνιά στο κεφάλι αν είναι σε λάθος σημείο μπορεί να σου κοστίσει τη ζωή. Εγώ προσπάθησα να καλυφθώ όπως μπορούσα, αλλά τα χτυπήματα ήταν ανελέητα», είπε ο ίδιος περιγράφοντας το περιστατικό.

«ΘΕΩΡΗΣΑΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΑΛΩΤΟΙ»

«Νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να "εκτονωθούν: εκείνη την ώρα. Μας είδαν στο δρόμο να περπατάμε, τρώγαμε, μπορεί να σκέφτηκαν ότι είμαστε ζευγάρι και μας επιτέθηκαν γιατί θεώρησαν ότι είμαστε ευάλωτοι.
Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη νοοτροπία που έχουν μεγαλώσει αυτά τα παιδιά, ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι γύρω τους οι μη κρητικοί, αυτοί που δεν είναι “δικοί” τους, οι διαφορετικοί, μπορούν να θεωρηθούν αντικείμενα και μπορούμε να τα κλοτσάμε, να τα χτυπάμε».

Οι δράστες της επίθεσης σύμφωνα με τον ίδιο τού είναι παντελώς άγνωστοι, δεν έχουν συναντηθεί ποτέ.

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ο ίδιος, δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει αυτό που του συνέβη. «Δεν είμαι από το Ρέθυμνο, τέλειωσα το μεταπτυχιακό μου εδώ και είναι επιλογή μου να ζήσω και να εργαστώ εδώ. Μάλιστα βγήκαμε 2 η ώρα τη νύχτα βόλτα στην παλιά πόλη για να δείξω στο φίλο μου που με επισκέφθηκε από το Ηράκλειο, την ηρεμία και την ασφάλεια που νιώθει κανείς περπατώντας στα στενά της παλιάς πόλης. Η κουβέντα μας στην επιστροφή ήταν ακριβώς αυτή».

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΜΕ ΓΚΛΟΜΠ

Στο μεταξύ την προηγούμενη Παρασκευή συνελήφθη μετά από επεισόδιο έξω από μαγαζί νυχτερινής διασκέδασης στην παλιά πόλη ένας νεαρός ο οποίος φέρεται να προκάλεσε επεισόδιο, επιτεθέμενος σε άλλους νεαρούς. Σε έλεγχο που του έγινε από τους αστυνομικούς που κλήθηκαν και έσπευσαν στο σημείο βρέθηκε να έχει πάνω του ένα πτυσσόμενο γκλομπ και συνελήφθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συλληφθείς έχει απασχολήσει ξανά τις αστυνομικές αρχές, καθώς έχει κατηγορηθεί για επίθεση και σωματικές βλάβες σε βάρος ατόμων στην πλατεία της Μητρόπολης το 2016 και εκκρεμεί το δικαστήριο, το οποίο αναβλήθηκε το Σεπτέμβριο για τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

πηγή: goodnet

διβάστε ακόμα: https://rethemnos.gr/martyria- 30chronou-gia-tin-epithesi- mou-erichnan-klotsies-ke- bounies-sto-prosopo/

και http://goodnet.gr/rotator/articles/eleutheroi-oi-duo-gia-ton-xulodarmo-tou-30chronou.html

Page 1 of 119