ZT News 4 - шаблон joomla Форекс

 bubbles2

οι παρελάσεις βρωμάνε φασισμό


 

 

 

 
Friday, 11 August 2017 00:00

Το radiobubble στο ζαπατίστικο φεστιβάλ CompArte

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Πριν από περίπου δέκα ημέρες τελείωσε το δεύτερο ζαπατίστικο φεστιβάλ “CompArte por la Humanidad“, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας και στο καρακόλ* του Οβεντίκ. Όπως και πέρυσι, το κάλεσμα ήταν ανοιχτό (εκτός συστημικών ΜΜΕ), με τη γνωστή εξωστρέφεια, που χαρακτηρίζει αυτή την απομακρυσμένη εξεγερμένη γειτονιά του κόσμου, η οποία διδάσκει πάντα ακούγοντας τους άλλους.

Τις πρώτες πέντε ημέρες, στο CIDECI-UniTiera (πανεπιστήμιο της Γης), ο ‘’έξω'' κόσμος παρουσίασε κάθε είδους τέχνη, με τους ζαπατίστας να συμμετέχουν στο κοινό, ενώ τις υπόλοιπες δυο, οι ρόλοι αντιστράφηκαν: ζαπατίστας και από τα πέντε καρακόλ παρουσίαζαν ασταμάτητα θέατρο, ποίηση, μουσική και χορό. Ο τίτλος του φετινού φεστιβάλ ήταν “Ενάντια στο Κεφάλαιο και τα Τείχη του: όλες οι τέχνες”. Οι ινδιάνικες κοινότητες στις θεματικές τους είχαν κυρίως ως επίκεντρο τη γυναίκα από τη μια και την ιστορία των αγώνων ενάντια στην αποικιοκρατία και την εκμετάλλευση από την άλλη. Επίσης, αισθητή ήταν η αναφορά στην Εθνική Επιτροπή Ιθαγενών (CNI) και η στήριξή τους σε αυτό. Το καρακόλ του Οβεντίκ βρίσκεται μέσα στα δάση σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, κάτι περισσότερο μια ώρα μακριά από το Σαν Κριστόμπαλ.

Όταν εκ των προτέρων γνωρίζεις, πριν πατήσεις καν το πόδι σου στην Τσιάπας, ότι αυτά που θα δεις θα σε συγκινήσουν, ο σχολιασμός ενός τέτοιου φεστιβάλ ίσως μειονεκτεί. Δεν ήταν όλα τα δρώμενα καλά προετοιμασμένα, ο ήχος θα μπορούσε να είναι καλύτερος και οι πιο πολλοί από τους συμμετέχοντες ήταν φανερό ότι δεν είχαν ξανατραγουδήσει ή συμμετάσχει σε θίασο. Παρόλα αυτά όμως, η λέξη, που χτυπούσε συνεχώς στο κεφάλι ήταν η “αξιοπρέπεια”. Η πιθανότητα για τεχνικές βελτιώσεις έμοιαζε αδιάφορη μετά την πρώτη ώρα.

Η γενιά, η οποία μεγάλωσε μετά το 1994 βγαίνει σιγά σιγά προς τα εμπρός και σε ξαφνιάζει με διάφορους τρόπους. Πάντα με αυτή την ηρεμία στο καλυμμένο πρόσωπο, αλλά με το πάθος σε κάθε λέξη. Έχουν μεγαλώσει συνδιαμορφώνοντας τη δημοκρατία τους, την ιστορία τους, την υγεία, την παιδεία τους. Ο ζαπατισμός είναι εδώ, αποτελεί ακόμα μια έμπνευση για όλους μας και ο πολιτικός τους λόγος εξακολουθεί να είναι μαγικός, ανακατεμένος με τα τοπικά παραμύθια και την ποίηση, αλλά και αιχμηρός, ενάντια στη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού και σε κάθε είδους διάκριση και αυθαιρεσία. Συνεχίζουν να βαθαίνουν το ρήγμα, που άνοιξαν τη μακρινή πρωτοχρονιά του 1994 και δεν σταματάνε να εμπεδώνουν το ¡Ya basta!, αφουγκραζόμενοι τον κόσμο και καλώντας να τους ακούσει και αυτός, λέγοντας “Ποτέ ξανά ένας κόσμος χωρίς εμάς”.

Σε λίγο καιρό αυτό το ραδιόφωνο θα κλείσει δέκα χρόνια και όσοι, έστω και λίγο, το έχουν παρακολουθήσει, θα ξέρουν ήδη, ότι radiobubble δεν θα υπήρχε αν δεν ήταν αυτοί εκεί, έτσι. Έξαλλου τα δικά τους "διαγαλαξιακό κίνημα" & "απ' τη ζούγκλα της Λακαντόνα" ενέπνευσαν τα δικά μας "διαγαλαξιακό ραδιόφωνο" & "απ' τη ζούγκλα των Αθηνών".

Περισσότερα το Σεπτέμβρη...από τα σύννεφα του διαδικτύου

*τα καρακόλ (σαλιγκάρι στα ισπανικά) ονομάζονται οι αυτόνομες περιφέρειες ελεγχόμενες από τους ζαπατίστας. Στο καρακόλ του Οβεντίκ και συγκεκριμένα στο Σαν Αντρές υπογράφτηκε η ομώνυμη συμφωνία το 1996 που ουδέποτε εφαρμόστηκε από τη μεξικανική κυβέρνηση.

πηγή: radiobubble

Read 183 times