ZT News 4 - шаблон joomla Форекс

 bubbles2

στηριζόμενοι στην κανονικότητα

κάνουμε φοβερά πράγματα 


 

 

 

 
Wednesday, 12 July 2017 00:00

Οι πόλεις αντεπιτίθενται στην Airbnb || του Σταύρου Μαλιχούδη

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Tα συνθήματα στους τοίχους φανερώνουν όλο και περισσότερη οργή. «Οι σέλφις σας ανεβάζουν τα νοίκια μας». «Ο τουρισμός σκοτώνει τη γειτονιά». «Ο Γκαουντί σας μισεί». Και μια ερώτηση τραβηγμένη, αλλά ενδεικτική του κλίματος που προοδευτικά δημιουργείται: «Γιατί τη λένε τουριστική σεζόν αφού δεν μπορούμε να πυροβολήσουμε τους τουρίστες;».

ολόκληρο το άρθρο στο insidestory.gr


Η Βαρκελώνη είναι το πρότυπο μιας πετυχημένης τουριστικά πόλης. Με πληθυσμό ίδιο με της Θεσσαλονίκης (1,6 εκατ. κατοίκους), δέχεται κάθε χρόνο τόσους επισκέπτες, όσους θα δεχθεί φέτος ολόκληρη η Ελλάδα (32 εκατ.). Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει "For Barcelona, Tourism Boom Comes At High Cost", NPRσήμερα το 12% του προϋπολογισμού της πόλης.

Γιατί τότε οι κάτοικοι της βλέπουν τον τουρισμό ως το σημαντικότερο "El turismo ya es el principal problema de Barcelona, según sus vecinos", El Paísπρόβλημα της πόλης, πιο βαρύ ακόμη και από την ανεργία, τη διαφθορά και το ζήτημα της ανεξαρτησίας των Καταλανών;
Η μεταμόρφωση μιας πόλης

«Πώς είναι ο γραφικός παππούς που λέει ότι “έχουν αλλάξει τα πάντα” και “όταν εγώ ήμουν μικρός...”. Ε, λοιπόν, εμένα αυτό μου συμβαίνει ήδη». O Jordi Ribàs Ustrell είναι ένας νεαρός δημοσιογράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαρκελώνη και θυμάται πως η Gracia, η συνοικία όπου μένει, ήταν κάποτε μια γειτονιά μόνο για ντόπιους. «Καθόλου ξένοι, αρκετά φθηνή ζωή. Όταν άρχισε να χιπστεροποιείται και μπήκε στους τουριστικούς οδηγούς, ξεκίνησαν να έρχονται οι ξένοι κι ανέβηκαν κατακόρυφα οι τιμές. Ο καλύτερος δείκτης γι’ αυτό;», αστειεύεται. «Η μπίρα που έπινα με ένα ευρώ, τώρα σε πολλά μαγαζιά κοστίζει τρία».

Ο μαζικός τουρισμός μεταμορφώνει τη Gracia με αλματώδεις ρυθμούς. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 31%, δηλαδή κατά 300 ευρώ τον μήνα. Φέτος μάλιστα ο μέσος όρος τους ξεπέρασε "Radiografía de los precios de alquiler en Barcelona", Metrópoli Abiertaκαι αυτόν του 2008, που θεωρούνταν το “ταβάνι” των τελευταίων δεκαετιών.

[...]

Κάτοικοι δίχως σπίτια, σπίτια δίχως κατοίκους

Οι προετοιμασίες για την άφιξη των τουριστών στα Χανιά φέτος ξεκίνησαν νωρίς. Από τα τέλη Απρίλη, οι επισκευές άρχισαν και τα σπίτια βάφτηκαν, με τους πρώτους τουρίστες να φτάνουν ήδη πριν το Πάσχα. Έχοντας εξάλλου σπάσει"Ρεκόρ για τα Χανιά στις αφίξεις τουριστών - Ποια τοπικά προϊόντα αγοράζουν", Flash News το ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου τουριστών για πρώτη φορά στην ιστορία τους το 2016, τα Χανιά ετοιμάζονταν για μια γεμάτη τουριστική σεζόν.

Δεν ήταν όμως όλοι το ίδιο ενθουσιασμένοι.

Στις αρχές Μαΐου ξεκίνησε τη δράση της η συλλογικότητα «Σπίτια χωρίς κατοίκους - Kάτοικοι χωρίς Σπίτια», που κάλεσε "Το Airbnb «εξαφανίζει» τα ενοικιαστήρια στα Χανιά", Εφημερίδα των Συντακτώντους κατοίκους της πόλης σε έναν δημόσιο διάλογο για τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας.....

 

Read 195 times Last modified on Wednesday, 12 July 2017 00:29