ZT News 4 - шаблон joomla Форекс

 bubbles2

οι παρελάσεις βρωμάνε φασισμό


 

 

 

 
Wednesday, 25 June 2014 03:00

“Σταγώνες” || της Ν. Ψαρρού Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΣΗΜΕΡΑ θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του ντοκιμαντέρ. Και δεν το λέμε για πλάκα. Εδώ και χρόνια ακούμε ότι ο επόμενος πόλεμος θα είναι για το νερό. Τα χρόνια περάσανε, και ακόμη το λέμε χωρίς να θέλουμε να πιστέψουμε ότι το δυσοίωνο μέλλον έφτασε, ενώ οι πόλεμοι για το νερό έχουν ήδη ξεκινήσει. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, εξελίσσονται εδώ και χρόνια αλλά φτάνουν στα αυτιά μας κεκαλυμένοι ως εθνοτικές συγκρούσεις, για παράδειγμα.


Στην ελληνική πραγματικότητα, έντονες συγκρούσεις για το νερό εξελίσσονται ήδη από τη δεκαετία του '80, όπως προκύπτει από την έρευνα που κάναμε στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ Σταγώνες. Ερευνήσαμε το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού σε πέντε περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπός και Βόλος) σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε τόσο την έντονη διαμάχη για το νερό όσο και τις μάσκες που αυτή η διαμάχη φορά. Έτσι, προσπαθήσαμε να δείξουμε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση εταιρειών ύδρευσης (όπως η πώληση της ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκης), αλλά περισσότερα ζητήματα όπως: την ουσιαστική καταστροφή όλου του υδροφορέα στην ανατολική Χαλκιδική χάριν της μεταλλουργείας, την εξάντληση των υπόγειων αποθεμάτων νερού στην επαρχία Σελήνου στα Χανιά χάριν των υβριδικών ΑΠΕ που αναπτύσσει η γαλλική πολυεθνική EDF, τη ρύπανση με εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό χάριν της βιομηχανίας, και τη χλωρίωση των πηγών του Πηλίου από την ως τώρα δημοτική ΔΕΥΑΜΒ.

Το ντοκιμαντέρ Σταγώνες ονομάστηκε έτσι επειδή αναφέρεται μεταξύ άλλων στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών ενάντια στην υφαρπαγή του νερού τους. Είναι μια έρευνα που υλοποιήθηκε με πολύ προσωπική εργασία όλων των συντελεστών που συμμετείχαν σε αυτήν, και χρηματοδοτήθηκε χάρη στην οικονομική συνεισφορά πολιτών και ομάδων που θέλησαν να συνεισφέρουν στο εγχείρημα. Φυσικά, τα πεινιχρά μέσα όρισαν και τον φόρτο εργασίας, μιας και η εξοικονόμηση πόρων γινόναν μέσω της πρόσθετης εργασίας όλων μας. Το μεράκι όμως οδηγεί πάντα σε καλά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάναμε τα γυρίσματα με τη Στέλλα Μελιγκουνάκη, την εξαιρετική φωτογράφο και χειρίστρια της κάμερας, οι δυο μας ξεκινώντας από τον Βόλο όπου οδηγούσαμε όλη μέρα, μας φιλοξενούσαν φίλοι, εγώ κρατούσα τον ήχο, κλπ. Εκεί βρισκόταν ένα συνεργείο από το Mega, 12 άτομα με κάμερες, ηχολήπτες κτλ, με θέμα έναν τύπο που φτιάχνει το μεγαλύτερο λουκάνικο στην Ελλάδα! Καταλαβαίνετε ότι τα χρήματα υπάρχουν από τους καναλάρχες, αλλά δίνονται σε ανώδυνες δουλειές. Εμείς, μια μικρή βασική ομάδα που περιλαμβάνει επίσης τον Παντελή Παντελόγλου από την ομάδα Τσιριτσάντσουλες, τον Γιάννη Φραγκουλάκη και τον Χρήστο Γαρμπιδάκη, και διάφοροι άλλοι φίλοι που βοήθησαν όπου αυτό χρειαζόταν, εργαστήκαμε με τα λίγα χρήματα που πρόσφερε ο κόσμος αλλά η εργασία μας παραμένει σε μεγάλο βαθμό απλήρωτη. Γι' αυτό το λόγο το κάλεσμά μας για την οικονομική σας ενίσυση είναι ακόμα ενεργό (μπορείτε να καταθέσετε τη συνεισφορά σας στην Τράπεζα Πειραιώς, αρ. Λογαριασμού: 6832 123 205 445, ΙΒΑΝ GR47017 1832 00068321 2320 5445, αναφέροντας ως αιτιολογία κατάθεσης Σταγώνες, ή να μας ενισχύσετε μέσω Paypal από την ιστοσελίδα μας stagonesdoc.gr). Όμως έχουμε ήδη κερδίσει από τη συμμετοχή μας σε μια προσπάθεια που υπερασπίζεται το νερό, εμάς τους ίδιους δηλαδή, και χαιρόμαστε ήδη από την αξιόλογη δουλειά που παρουσιάζουμε στον κόσμο.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί και στο 9ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στα Χανιά, το Σάββατο στις 9μμ. Είναι όμως αναρτημένο και στην προσωπική ιστοσελίδα μας, και μπορεί ελεύθερα κάποιος, ατομικά ή μέσω δημόσιας αφιλοκερδούς προβολής, να συνεισφέρει στην διάδοσή της.

Νέλλη Ψαρρού

Read 613 times Last modified on Monday, 27 April 2015 09:58