ZT News 4 - шаблон joomla Форекс

 bubbles2

στηριζόμενοι στην κανονικότητα

κάνουμε φοβερά πράγματα 


 

 

 

 
Tuesday, 01 April 2014 03:00

Για την τοπική αυτοδιοίκηση || της Ελέγκω Μανουσάκη Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η δικαιοσύνη είναι το ψωμί του λαού Κάποτε είναι άφθονο κάποτε λίγο Κάποτε είναι νόστιμο κάποτε άνοστο. Όταν το ψωμί είναι λίγο υπάρχει πείνα , Όταν το ψωμί είναι κακό υπάρχει δυσαρέσκεια. Οχι στην κακή δικαιοσύνη! που ψήνεται δίχως αγάπη , που ζυμώνεται δίχως γνώση! Στη δικαιοσύνη δίχως μπαχαρικά, Που η κρούστα της είναι γκρίζα! Στην μπαγιάτικη δικαιοσύνη που έρχεται πολύ αργά! Όταν το ψωμί είναι καλό και άφθονο Το συχωράμε οτι δεν υπάρχει άλλο φαί. Δεν μπορει να τα έχουμε όλα μαζί σ΄αφθονία. Θρεμμένος με το ψωμί της δικαιοσύνης μπορεί ο άνθρωπος να βγάλει τη δουλειά που φέρνει η αφθονία. όπως είναι απαραίτητο το καθημερινό ψωμί Το ίδιο απαραίτητη είναι και η καθημερινή δικαιοσύνη. Ναι, είναι απαραίτητη πολλές φορές τη μέρα Απ΄το πρωί ως αργά , στη δουλειά, στη διασκέδαση, στη δουλειά που είναι μια διασκέδαση, στους δύσκολους καιρούς και στους χαρούμενους, ο λαός χρειάζεται το άφθονο το ωφέλιμο, το καθημερινό ψωμί της δικαιοσύνης. Μια λοιπόν και το ψωμί της δικαιοσύνης είναι τόσο σπουδαίο, ποιός φίλοι πρέπει να το ψήνει? Ποιος ψήνει το άλλο ψωμί? Όπως  και τ'άλλο ψωμί έτσι και το ψωμί της δικαιοσύνης πρέπει να ψήνεται από το λαό. άφθονο ωφέλιμο και καθημερινό. Με αυτό τον αλληγορικό τρόπο βλέπω τα θέματα των δήμων. Δήμος είναι για να  υπηρετεί με δίκαιο τρόπο όλους τους πολίτες και αυτοί με την σειρά του , αν και όταν νιώσουν  οτι υπάρχει δικαιοσύνη θα φερθούν με σεβασμό στη γη,στο χόρο το τόπο που τους φιλοξενεί. Στη περίοδο που ζούμε υπάρχουν 3 προϋποθέσεις Δικαιοσύνη, δημοκρατία και διαφάνεια

Με δίκαιο τρόπο να υπηρετούνται τα συμφέροντα όλων των πολιτών που ζουν στα όρια ενός δήμου, με ιδιαίτερη έμφαση στους πιο αδύναμους ( άστεγους, άνεργους, άρρωστους, τρίτης ηλικίας ΑΜΕΑ κτλ.) Επίτηδες  δεν ξεχωρίζω τους ανθρώπους σε φύλο χρώμα, γένος γιατί είμαι βιολόγος και θα  καταπατήσω μια επιστημονική 'άποψη είμαστε οι άνθρωποι, όλοι ένα γένος το ανθρώπινο . Υπάρχουν διαφορές στα φύλα , γυναίκες -άνδρες, υπάρχουν και διαφορες στις πολιτιστικές συνήθειες, το τρώμε και πως, θρησκευτικές και άλλες αλλά που καμμιά δεν προσδιορίζει γενετική  διαφορά, τέτοια που να κατατάσσεται σε σκάλα ξεχωριστού, ανώτερου κατώτερου κτλ

Η δημοκρατία παντού . Η δημοτική αρχή , οι υπηρεσίες του δήμου, οι πολίτες... Οι πολίτες  να γνωμοδοτούν για σημαντικά θέματα του Δήμου. Διαφάνεια παντού και κυρίως πως επιλέγονται οι αναθέσεις έργων ή συμπράξεις, πως επιλέγονται υπευθυνοι υπηρεσιών κτλ. Πέρα από αυτά τα αυτονόητα ένας δήμος κατά την γνώμη μου πρέπει να έχει ένα σχέδιο  πως βλέπει το δήμο σε ιδανική κατάσταση και να σχεδιάζει με τρόπο για να φτάσει εκεί. Αρα όλοι οι σχεδιασμοί , βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι, μακροπρόθεσμοι να ανήκουν σε ένα προγραμματισμό και κάθε κομμάτι να έρχεται να δένει με το άλλο σε ενιαίο σύνολο και στόχο. Ο δήμος μας για να έρθουμε στα συγκεκριμένα είναι δύσκολος γιατί αποτελείται από μια πόλη,τα Χανιά,  από ένα λιμάνι με την πόλη του,, την Σούδα και ύπαιθρο με χωριά,βουνά κάμπο, κτλ, ΄που  μεσα σε αυτά περιλαμβάνονται ένα σημαντικό στρατιωτικό αεροδρόμιο  με πολιτικό σκέλος, και κυρίως βάσεις του ΝΑΤΟ, και Αμερικανικές. Αρα και το λιμάνι της Σούδας μισο ανήκει αλλού και έχουμε χάσει την κυριαρχία του .

Ενα πρόσφατο παράδειγμα ( επειδή βρισκόμαστε  στα πλαίσια του δόγματος του ΣΟΚ) δεν προλαβαίνουμε να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει και να αντιδράσουμε.. Προχτές στη διαδήλωση της Σούδας αν κατάλαβα καλά, το λιμενικό μας απαγόρευσε να πάμε στο καράβι της ΑΝΕΚ για μην βρεχόμαστε και οι Ζόντιακ με τα πανώ δεν μπόρεσαν μα αποπλεύσουν γιατί και αυτό απαγορεύτηκε. Αρα υπάρχει πολύ σοβαρό δημοκρατικό πρόβλημα που ένας δίκαιος Δήμος θα πρέπει να αντιμετωπίζει...αλλά και εμεις  ισως θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε αλλοιώς..

Δεν θα συνεχίσω στη περιγραφή της πολυπλοκότητας, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε, πόσο περίπλοκος είναι ο πανέμορφος δήμος μας. Εμένα οι σκέψεις μου συγκεντρώνονται κυρίως στη πόλη και αδικώ τους περιαστικό δήμο που έχει ανάλογα χαρακτηριστικά και επιπλέον τη εύφορη γη που είναι δώρο της φύσης που θα έπρεπε να το τιμήσουμε σαν  καλλιεργητές , πολίτες και πολιτική.... άρα ο Δήμος. Για την πόλη έχω τρία σημεία αναφοράς τη βόλτα από το Καστέλι μέχρι την Σπλάντζια  την αγορά και την βόλτα  στη Χαλέπα ξεκινώντας από τα Ταμπακαριά.

Δε θέλω να παρεξηγηθώ τα τρία σημεία αναφοράς  αφορούν όλη την πόλη αλλά σαν παράδειγμα έχω τα τρία σημεία αναφοράς. Επίσης όταν σκέφτομαι τον κόσμο  η σκέψη μου πάει στις νέες γενιές.  Γιατί αυτές έχουν μέλλον να δημιουργήσουν στη πόλη. Τι είναι τα Χανιά;  

Ισως μια από τις μοναδικές πόλεις στην Ευρώπη που έχει συνεχή ζωή χωρίς διακοπή πάνω από 3500 χρόνια ( δεν ακριβολογώ είμαι στο περίπου). Αυτή την ταυτότητα και δυναμική  που έχει η πόλη πρέπει  όχι μόνο να ακουστεί , η να την χρησιμοποιήσουμε σαν  ιστορική αρχαιολογία, τουρισμό αλλά να μας καθοδηγήσει  σαν βασική ραχοκοκαλιά σε όλα το σχέδια που θα προτείνουμε και να είναι η ταυτότητα της. Αυτή είναι η πρόταση μου .

Το μοναδικό στοιχείο που έχει αυτή η πόλη της συνεχούς ζωής να καθοδηγεί στις πολιτικές που θα προτείνουμε  και να αναδειχτεί. Το σημαίνει  συνεχής ζωή ?   αρχιτεκτονικό αποτύπωμα,  πολιτιστικό αποτύπωμα, παραγωγικό αποτύπωμα, Επιπλέον αν αναδειχτεί αυτή η ταυτότητα της πόλης δημιουργεί από μόνη της ένα σεβασμό., Σεβασμό στο χώρο που ζούμε αλλά και σεβασμό στους ανθρώπους που ζουν στη πόλη Αν πάρουμε λοιπόν την γραμμή από την πλατεία του Παλίμψηστου ( στο Καστέλι) μέχρι να κατέβει κάτω την Δασκαλογιάννη, υπάρχει το αποτύπωμα της ζωής πριν και μετά Χριστό . Μερικά από τα αρχαία όπως λέμε φαίνονται στις  ανοιχτές ανασκαφές, μερικά είναι έτοιμα να τα δει ο κόσμος ,πρόχειρα θαμμένα επί της Δασκαλογιάννη, μόνο να φύγει η πίσσα από πάνω και να μπει γυαλί χρειάζονται ( επίσης αλλαγή στη διαδρομή των αυτοκινήτων, ( Φαντάζομαι αντιδράσεις...)Έχουμε τα θρησκευτικά μνημεία, των καθολικών και μουσουλμανικά που δείχνει οτι  ο κόσμος έζησε σε αυτό το χώρο , με σεβασμό και ανοχή, και έχουμε μερικά επαγγέλματα τεχνών που  αναπτύσσονται , μερικά ζουν ακόμα πολλά βουλιάζουν και χάνονται. Στο πλάισιο αυτό, νομίζω οτι πρέπει να αναδειχτεί οτι αποτύπωμα έχουμε από την συνέχεια της ζωής αυτού του χώρου. Αν τονιστεί αυτό τότε αναπτύσσεται περισσότερο ο ιστορικός τουρισμός και οι Χανιώτες θα κερδίσουν  γιατί θα είναι περήφανοι για την γη που τους φιλοξενεί.

Αυτό σημαίνει οτι το ΚΑΜ πρέπει να ανασυσταθεί  με τους αρχικούς του στόχους και δράση δηλαδή να γίνει πάλι Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου Θυμίζω οτι Μεσόγειος είναι και η Ισπανία, και η Συρία, και η Γαλλία , και η Αίγυπτος και η Ιταλία, Τυνησία Λίβανος κτλ.

Για σκεφτείτε να αναπτυχθεί μια πραγματική πολιτική στην Αρχιτεκτονική γύρο από την Μεσόγειο... τότε θα γίνουμε πραγματικά φάρος που θα φωτίζει την Μεσόγειο.¨" Θυμίζω επίσης οτι έχουμε πολλούς νέους Αρχιτέκτονες , θυμάμαι το κίνημα τα Χανια αλλοιώς, δεν γνωρίζω αν δραστηριοποιούνται ακόμα αλλά πιστεύω οτι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν επαφές με συναδέλφους τους σε Ιταλία Ισπανία κτλ και θα μπορούσε το ΚΑΜ να είναι ο χώρος που θα μπορούν  να  αναπτύξουν δράσεις και επιτέλους  η  πρωτοβουλία μας να δείξει έμπρακτα οτι στηρίζει νέους επιστήμονες- επαγγελματίες και να μην ανακυκλωνονται οι ίδιοι και ίδιοι μόνο... Αν προχωρήσουμε στη πόλη πιο δυτικά θα θυμηθούμε  τις χειρονακτικές μας τέχνες κόσμημα, δέρμα, ξύλο, κεραμική, θα προσθέσω και το κοπανέλι που κάποτε ήταν  τέχνη γυναικών σε αυλές και χωριά...

Τι να κάνει ο Δήμος; Υπάρχουν ανάλογες σε άλλα μέρη της Ευρώπης, μιλάμε για την αναπαραγωγική ανασυγκροτηση, ας σκεφτούμε  το είχαμε , τι χάνουμε και τι μπορούμε να εμποδίσουμε να φύγει και να χαθεί οριστικά   Αρα να δούμε αυτή τη χειρωνακτική παραγωγή σοβαρά και να στηρίξουμε την συνέχιση της. Πρώτη σημείωση. Υπάρχει κτήριο που έχει διαμορφωθεί για τέτοιου τύπου  δραστηριότητα. Αυτό που θα έχει να κάνει ο Δήμος είναι να εξασφαλίσει  οτι η εκπαίδευση  να είναι ποιοτική, σωστή να  ακολουθεί πραγματικές εκπαιδευτικές διαδικασίες και  ολοκληρώνεται με τίτλο που  να έχει αξία. Δεύτερη σημείωση.  Το κοπανέλι που είναι η δαντέλα Βρυξελλών. Υπάρχουν ειδικά μαγαζιά που πουλούν δαντέλες, επιδεικνύουν πως δουλεύει το κοπανέλι και οι τουρίστες κάνουν ουρά. Όταν ρώτησα ποιοι δουλεύουν αυτή την δαντέλα μου απάντησαν οι γιαγιάδες στα χωριά. Να λοιπόν  πεδίο ανάπτυξης και υποστήριξης  μικρών μονάδων.

Τρίτη σημείωση. 

Ας σκεφτούμε  οτι μετά απο μερικά χρόνια στα χωριά και στη αγορά να πουλάνε προϊόντα που έχουν γίνει εδώ , θα θυμίζουν δικιά μας παραγωγή  και πολιτισμό όπου και αν πάνε όταν θα τα αγοράσουν τουρίστες... Αν η υπόθεση μου οτι  το κύριο χαρακτηριστικό της πόλης είναι  η συνεχής ζωή με αρχιτεκτονικό , παραγωγικό και ιστορικό αποτύπωμα, αυτό αυτόματα μας οδηγεί στον πολιτισμό. Για μένα πολιτισμός είναι στάση ζωής  και η δημιουργικότητα των ανθρώπων Αρα και δίκτυ στήριξης  για τροφή υγεία και στέγη είναι η πρώτιστη πράξη πολιτισμού

Όμως θεωρούμε συχνά και θα το δεχτώ για λόγους πρακτικής συνεννόησης πολιτισμό τις τέχνες . Δανείζομαι  ένα απόσπασμα από ένα άρθρο των ενθεμάτων της Αυγής, του Νίκου Πολίτη για τον ορισμό... Απαραίτητη προϋπόθεση για να μιλήσουμε για τον πολιτισμό, την τέχνη, τους καλλιτέχνες και τους αποδέκτες του πολιτισμού είναι να δεχτούμε ορισμένες «αυταπόδεικτες» αλήθειες, κάτι σαν τα αξιώματα στη γεωμετρία, που θα ’χουμε εμείς ως μπούσουλα στην πολιτική μας. Ας πούμε: α) Ο πολιτισμός, και κυρίως η τέχνη, δεν ορίζεται εύκολα γιατί δουλειά του είναι να ξεφεύγει απ’ τους ορισμούς και τους περιορισμούς. β) Η τέχνη είναι «εκ φύσεως» ανατρεπτική κι ανήσυχη, άρα και «εξ ορισμού» αντιεξουσιαστική. γ) Η πολιτική (οργάνωση της κοινωνίας) έχει ανάγκη τον πολιτισμό και την τέχνη. δ) Αυτό είναι αντιφατικό: Πώς γίνεται η πολιτεία να έχει ανάγκη τον ανατροπέα της, κι αυτός με τη σειρά του να απαιτεί απ’ την πολιτεία-«τροφό» της δουλειάς του την πλήρη ανεξαρτησία του; 5) Το ταλέντο δεν ορίζεται, δεν περιορίζεται και «φτιάχνεται» με άγνωστο μέχρι στιγμής συνταγολόγιο.

Αν συμφωνήσουμε με αυτή τη προσέγγιση η πολιτιστική δουλειά του Δήμου θα είναι να αφήσει όλα τα λουλούδια να ανθήσουν. Και ιδίως να στηρίξει τα λουλούδια να ανθήσουν  Να ανοίξουν και να ξεσκονιστούν όλες οι αίθουσες του Δήμου. Να υπάρχει μόνιμο στέκι για νέα παιδιά να παίζουν την μουσική τους , να κάνουν το ραδιόφωνο τους, να ζωγραφίσουν η να παίζουν θέατρο...

Παραθέτω παραδείγματα τυχαία και ίσως  μεσα στη ομάδα εργασίας να οργανωθούν διαφορετικά , να εμπλουτιστούν , και να αλλάξουν.

 •     Από  μικρά τα παιδιά όπως γράφει το εισηγητικό σημείωμα στο πρόγραμμα να έχουν χώρους να εκφράζονται  και κατάλληλο προσωπικό που να  τα καθοδηγεί και στηρίζει...
 •      Η δημοτική βιβλιοθήκη να αναβαθμιστεί. Να δούμε και τι βοήθεια χρειάζεται η βιβλιοθήκη του Μάλμου
 •     Οι δημόσιοι χώροι πολιτισμού να είναι ανοικτοί και προσβάσιμοι, σε εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, με οικονομικές απαιτήσεις λογικές και όχι  αδιανόητες...
 •     το θέατρο Βλησίδη θα μπορούσε να είναι χώρος έκφρασης νέων πρωτοποριακών και άλλων ταλέντων , σε χορό, μουσική, performance κτλ
 •     Ο Δημοτικός κινηματογράφος του Κήπου που ηταν μια πραγματικά όαση, έχουμε δει υπέροχες ταινίες εκεί πρέπει πάλι να λειτουργήσει με συνέχεια , χωρίς συναγωνισμό με το εμπορικό κινηματογράφο γιατί μπορει να φέρνει Ευρωπαϊκές ταινίες, η ανεξαρτητες παραγωγές  η και να συνεργαστεί με την ταινιοθήκη στην Αθήνα για φεστιβαλ ταινιών από άλλες περιοχές του κόσμου ( πχ Αφρική), η να δείχνει και Ελληνικές ταινίες που δεν μπήκαν στο εμπορικό κινηματογράφο ( για λόγους που δεν κατανοώ) όπως για παράδειγμα την ταινία wild duck
 •     Ωδείο. Να συνεχίσει να φροντίζει την μουσική , όπως γνωρίζει...
 •     Να δημιουργηθεί σχολή τεχνών , όπως ανάφερα  χτες, που έχουν δημιουργήσει  στη περιοχή μας ( κόσμημα, ξύλο, δέρμα, δαντέλα κτλ)
 •     το περιφεριακό Θέατρο να ενεργοποιηθεί περισσότερο και να δέχεται συνεργασίες από αλλού , δηλαδή να είναι ανοικτό σε άλλες θεατρικές ομάδες
 •     Να στηριχθεί και να αναπτυχθεί η προφορική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά , μια αναπτυσσόμενη επιστημονική δραστηριότητα που θα  συμπληρώσει την μουσειακή καταγραφή της ιστορίας και επειδή είναι πιο ζωντανή ,βοηθά και τα παιδιά σε σχολεία να δουν την ιστορία τους αλλιώς...
 •     Να δημιουργηθεί δίκτυο πληροφόρησης για οτι  γίνεται στη πόλη και γύρο- γύρο και στον περιαστικό δήμο
 • Οτι έχω σημειώσει για την πόλη ισχύει και για τον περιαστικό δήμο. Για παράδειγμα , στο πρώην δήμο Σούδας υπάρχει  αυτή η νησίδα, ιστορικής κληρονομιάς  και συνεχούς ζωής με την αρχαία Απτέρα, με τα ρωμαϊκά ενσωματωμένα με το θέατρο που τώρα αναδεικνύεται, με το μικρό μοναστήρι , με τον βυζαντινό φρούριο με το Ιτζεδίν και την ιδιαίτερη ιστορία του ( να θυμώμαστε καταδικασμένους σε θάνατο αριστερούς) , απο κάτω και το αρχαίο λιμάνι ακόμα βυθισμένο στην θάλασσα της Σούδας που όταν  τα νερά είναι καθαρά μπορει κανείς να διακρίνει ίχνη του.
 • Όλες οι περιοχές του δήμου έχουν ανάλογα παραδείγματα. Για παράδειγμα στο Μαράθι υπάρχουν μινωικά δείγματα ζωής, παρακάτω υπάρχουν ταρσανάδες και απέναντι το νησάκι έχει το φρούριο που δεν μπορούμε να επισκεφθούμε ελεύθερα γιατί η περιοχή  στρατο-μερικανο-κρατείται...

Συνεχίζω με αυτό που όλοι στο κόσμο συζητούν και εμεις το έχουμε καταστρέψει είτε γιατί δεν το τιμάμε, είτε γιατί το βλέπουμε πως θα πάρουμε επιδότηση  που δεν έχω καταλάβει τι γίνεται..

Αναφέρομαι στη περίφημη κρητική κουζίνα.... Τι έχουμε κάνει για τα παιδιά στα σχολεία μας να καταλάβουν τη σημασία της? τι έχουμε κάνει για την ιστορία της; τι έχουμε κάνει για την προώθηση της παραγωγής προϊόντων της;  ( Στέλνουμε κρητικό μέλι στα Κύθηρα  να πουλιέται σαν Μέλι Κυθήρων.... πουλάμε το λάδι μας στους Ιταλούς που το αναμιγνύουν με το δικό τους για βελτιώσει την ποιότητα του... και θα μπορούσα να  αναφέρω τόσα άλλα... κλείνω λοιπόν με το σύνθημα που προτείνω... αρχιτεκτονικό αποτύπωμα,  πολιτιστικό αποτύπωμα, παραγωγικό αποτύπωμα, Με συνέχεια, δημιουργικότητα , φαντασία, σεβασμό και ποιότητα και δικαιοσύνη, διαφάνεια , δημοκρατία  

Read 719 times Last modified on Saturday, 02 May 2015 14:28